Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall εν μέσω μάκρο – κοροναϊού


Σε αναζήτηση κατεύθυνσης κινείται η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφομοιώσουν τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, τη στιγμή που συνεχίζεται το κλίμα αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί για την εξέλιξη της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην Κίνα.

Ο τελευταίος απολογισμός των κινεζικών αρχών καταδεικνύει ότι η επιδημία του κοροναϊού συνεχίζει να καλπάζει, με 5.090 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανακοινώνονται την Παρασκευή. Με βάση την τελευταία καταμέτρηση τα συνολικά κρούσματα ξεπερνούν πλέον τα 63.850 στην ηπειρωτική Κίνα. Την ίδια στιγμή οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν 121 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 1.381.

Εν τω μεταξύ, μετά και τα τελευταία στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε συνέχεια της αλλαγής του τρόπο διάγνωσης του κοροναϊού από τις αρχές της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, εντείνονται οι ανησυχίες των ειδικών όσον αφορά την ακρίβεια των στοιχείων που ανακοινώνονται από την Κίνα, εγείροντας φόβους ότι η επιδημία μπορεί να είναι τελικά πιο σοβαρή από ό,τι έχει εκτιμηθεί έως τώρα.

Το κλίμα επιβαρύνουν και τα αδύναμα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για τις καταναλωτικές δαπάνες, που αποτελούν τον βασικό τροφοδότη της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, και για τη βιομηχανική παραγωγή.

Ειδικότερα, τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Ιανουάριο από τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις εμφάνισαν άνοδο 4,4% τον Ιανουάριο.

Τα κυβερνητικά στοιχεία δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες των επενδυτών καθώς πάνω από το μισό της αύξησης του Ιανουαρίου προήλθε από μεγάλες αλυσίδες προμηθειών για μικρές επιχειρήσεις όπως η Home Depot και η Lowe’s. Στους υπόλοιπους κλάδους οι πωλήσεις ήταν αδύναμες, με τα καταστήματα ρουχισμού για παράδειγμα να αναφέρουν βουτιά 3,1% στις πωλήσεις τους που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι τιμές των ξένων αγαθών που εισήχθησαν στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για πτώση 0,2%. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν 0,3%.

Εν τω μεταξύ, αρνητική εικόνα εμφάνισε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ, καθώς η ζήτηση ενέργειας υποχώρησε εν μέσω του ασυνήθιστα ζεστού καιρού και η Boeing περιόρισε περαιτέρω την παραγωγή πολιτικών αεροσκαφών.  Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,3% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση τον Ιανουάριο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η παραγωγή των οργανισμών κοινής ωφελείας μειώθηκε κατά 4%, με τους κλάδους ηλεκτρικής παραγωγής και φυσικού αερίου να υποχωρούν 3,2% και 7,7% αντίστοιχα, καθώς μειώθηκε η κατανάλωση ενέργειας λόγω του ασυνήθιστα ζεστού Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, η μεταποιητική παραγωγή εμφάνισε μικρή μείωση 0,1% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την υποχώρηση της παραγωγής στην αεροδιαστημική βιομηχανία κατά 7,4% καθώς η Boeing “μείωσε σημαντική την παραγωγή πολιτικών αεροσκαφών”, όπως ανακοίνωσε η Fed. Χωρίς να περιλαμβάνονται τα αεροσκάφη και ανταλλακτικά, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed.

Την ίδια στιγμή, η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας υποχώρησε στο 76,8% τον Ιανουάριο από 77,1% τον Δεκέμβριο.

Δείκτες – μετοχές

Εν μέσω αυτού του κλίματος οι δείκτες στη Wall Street σημειώνουν οριακές διακυμάνσεις. Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται πέριξ των 29.400 μονάδες, με απώλειες 22 μονάδων, ο ευρύτερος S&P 500 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 3.374 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται ελαφρώς ανοδικά (+0,11%) στις 9.722 μονάδες.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι μετοχές της Nvidia Corp. σημειώνουν άλμα άνω του 6% μετά την ανακοίνωση το βράδυ της Πέμπτης ότι οι πωλήσεις της στον κλάδο των data-center σημείωσαν νέο ρεκόρ το τελευταίο τρίμηνο φτάνοντας τα 968 εκατ. δολάρια.

Κέρδη άνω του 2% σημειώνουν εξάλλου οι μετοχές της Newell Brands μετά την ανακοίνωση κερδών για το τελευταίο τρίμηνο που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ άλμα 11,6% καταγράφει και ο τίτλος της Expedia, μετά την εκρηκτική άνοδο των κερδών της στο τέταρτο τρίμηνο και με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι αναμένει διψήφια αύξηση των EBITDA το 2020.

Στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής παραμένει και η Tesla Inc. μετά την αιφνiδιαστική ανακοίνωση της εταιρείας ότι σχεδιάζει να προσφέρει κοινές μετοχές αξίας περίπου 2 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι από τις εταιρείες που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 έχει ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα πάνω από το 77%, με το 72% εξ αυτών να εμφανίζει κέρδη καλύτερα των προσδοκιών της αγοράς.Source link