Σε εξέλιξη η νέα συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας

 Αθήνα
Σε εξέλιξη είναι η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο των νέων επώδυνων μέτρων, με τη διαφορα ανάμεσα στις δύο πλευρές να διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ περίπου.Τις δύο πλευρές χωρίζουν οι διαφορετικές εκτιμήσεις για τα επίπεδα ύφεσης του 2013 και τα διαφορετικά μακροοικονομικά σενάρια.

Το υπουργείο Οικονομικών τοποθετεί την ύφεση στο 3,8% και βάσει αυτής της πρόβλεψης δίνει στοιχεία για τις εισπράξεις από φόρους. Ωστόσο, η τρόικα δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις αυτές, τοποθετώντας την ύφεση στο 5% και ζητούν πρόσθετες περικοπές δαπανών.

Οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα θα είναι καθημερινές έως το Eurogroup της Δευτέρας.

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, η κάθε πλευρά θα κληθεί να αποδείξει την ορθότητα των επιχειρημάτων της ενώπιον των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση επιμένει πως οι προωθούμενες αλλαγές στην φορολογία θα είναι αποδοτικές διότι θα αποκαλύψουν φορολογητέα ύλη και θα διευρύνουν κατά πολύ την φορολογική βάση, ωστόσο η τρόικα θεωρεί πως η παρατεταμένη ύφεση θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ανείσπρακτοι φόροι τη διετία 2013 – 2014 και κρατά χαμηλά τον πήχη.

Η τρόικα εστιάζει στην αντικατάσταση παρεμβάσεων στις δαπάνες υγείας, ΟΤΑ και Άμυνας και ζητά μεγαλύτερο μαχαίρι στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, κατάργηση των δώρων στις συντάξεις του ΟΓΑ, μειώσεις των συντάξεων που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων σε όσους οργανισμούς κλείνουν.

Στο σκέλος των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, ζητεί την άμεση απελευθέρωση των κλειστών αγορών και επαγγελμάτων, το κλείσιμο φορέων, τη νομοθέτηση αλλαγών για τη διατήρηση του κατώτατου μισθού σε χαμηλά επίπεδα για περισσότερο χρόνο από τη τριετία, αλλά και μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ.

Πηγή: In.gr