Σε εξέλιξη η συνάντηση Βρούτση με τους κοινωνικούς εταίρους για μισθούς και εργασιακά

Ξεκίνησε στο υπουργείο Εργασίας ο δεύτερος γύρος των διαβουλεύσεων μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και των κοινωνικών εταίρων για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις.

Κατά τη συνάντηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να τεθούν οι αλλαγές στο βασικό μισθό και τα θέματα της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες και της συγκρότησης νέου φορέα στο πλαίσιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ΟΑΕΔ, που θα αναλάβει μέρος από τις αρμοδιότητες που είχαν οι Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας ΟΕΕ, ΟΕΚ, που καταργήθηκαν.

Σε ό,τι αφορά τον βασικό μισθό, ήδη από τις συναντήσεις του Ιουλίου ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει αποκλείσει οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση, ενώ έχει παραπέμψει το ενδεχόμενο κάποιας μικρής αύξησης στη γενικότερη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος ΓΣΕΒΕΕ και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ ζητούν την αύξηση του βασικού μισθού στα 701 ευρώ μικτά από τα 585 ευρώ, που είναι σήμερα, ενώ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ΣΕΒ, θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, που έχει υπερβεί το 23%.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος φαίνεται να συγκλίνει με τις προτάσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων, σε ότι αφορά το βασικό μισθό, ενώ ζητά την επανεξέταση όρων του Μνημονίου, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα συμμετάσχει σε διάλογο ο οποίος θα οδηγεί σε περαιτέρω μειώσεις των αμοιβών των εργαζομένων.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, ο κοινωνικός διάλογος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο. Η Κυβέρνηση πάντως έχει από το νόμο το δικαίωμα να νομοθετήσει ακόμη και αν οι κοινωνικοί εταίροι δεν καταλήξουν σε συμφωνία.

Πηγή: banknews.gr