Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων η Ισπανία, αναζητείται λύση για τη στήριξη των τραπεζών

Μαδρίτη, Ισπανία

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων από τις αγορές βρίσκεται η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Ισπανία, όπως δείχνει και η υποβάθμιση της κατά τρεις βαθμίδες από την Fitch, σε «ΒΒΒ», δύο μόλις βαθμίδες πάνω από το επίπεδο «junk».

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ενισχύεται κατά 10 μονάδες βάσης σατο 6,21% και του 2ετούς κατά 17 μονάδες στο 4,44%. Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είναι σε εντατικές διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την αναζήτηση της κατάλληλης φόρμουλας για τη στήριξη των τραπεζών και προσπαθεί να ξεπεράσει τη γερμανική διαφωνία σε ό,τι αφορά την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης.

Η Fitch υπολογίζει πως οι ισπανικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν κεφάλαια μεταξύ 50 και 60 δισ. ευρώ για να καλυφθούν πιθανές πιέσεις από το χαρτοφυλάκιο εγχώριων δανείων. Μάλιστα, ο οίκος υποστηρίζει πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των ισπανικών ιδρυμάτων μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 90 με 100 δισ. ευρώ στο «ακραίο σενάριο».

Αν η κρατική στήριξη ανέλθει στα 60 δισ. ευρώ, εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ισπανίας θα σκαρφαλώσει στο 95% του ΑΕΠ έως το 2015. Υπενθυμίζεται ότι το 2007 το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ ήταν μόλις 36%.

Η Fitch εκτιμά ότι η Ισπανία θα παραμείνει σε ύφεση και το 2013, ενώ προηγουμένως προέβλεπε ήπια ανάκαμψη.

Σημειώνεται τέλος, ότι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η έκθεση του ΔΝΤ, που θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα, θα δείξει ότι οι προβληματικές τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος στήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας θα διαμορφωθεί περί τα 90 δισ. ευρώ.