Σε τροχιά συρρίκνωσης παρέμειναν υπηρεσίες και μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο

Πτωτικά κινείται την Πέμπτη το ευρώ έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά τις τρεις τελευταίες ημέρες, έπειτα από τη δημοσίευση των στοιχείων που έδειξαν ότι συνεχίσθηκε τον Ιούνιο η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στους τομείς της μεταποίησης και υπηρεσιών.
Το ευρώ υπποχώρησε χαμηλότερα έως 0,30% στα 1,2669 δολάρια, ενώ χθες είχε ανέλθει έως τα 1,2743.

Όπως έδειξε μηνιαία έρευνα της Markit, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος συμπεριλαμβάνει τους κλάδους της μεταποίησης και των υπηρεσιών, παρέμεινε αμετάβλητος στις 46 μονάδες, χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009.

Τα στοιχεία ήταν καλύτερα πάντως από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν πτώση του δείκτη στις 45,5 μονάδες.

Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Πρόκειται για τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα που υποχωρεί η δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, εντείνοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πάρει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, όπως για παράδειγμα η μείωση των επιτοκίων, για την οποία έκανε λόγο το μέλος ντου ΔΣ της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Σύμφωνα με τη Markit, η πτωτική τάση της οικονομίας της Ευρωζώνης ενισχύθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 και το ΑΕΠ υποχώρησε πιθανώς κατά 0,6%.

«Ο προσωρινός δείκτης PMI για τον Ιούνιο διαμορφώνει το ασθενέστερο τρίμηνο της τριετίας, υποδηλώνοντας ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να έχει μειωθεί κατά 0,6%. Η πτωτική τάση κερδίζει δυναμική και διαχέεται σε όλη την περιοχή, με τη Γερμανία να αντιμετωπίζει μία οριακή πτώση του ΑΕΠ της στο δεύτερο τρίμηνο, αν και η πτώση είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερη σε άλλες χώρες -περιλαμβανομένης της Γαλλίας που εκτιμάται στο 0,6%» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Ουίλιαμσον.

Πηγή: banknews.gr