Σε υψηλό πενταετίας ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Μάιο

Αθήνα
Βελτίωση για τέταρτο συνεχή μήνα κατέγραψε το Μάιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από την έναρξη της ύφεσης πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν την Πέμπτη.

Τα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στη γενικότερα βελτιωμένη εικόνα της χώρας, αν και ζοφερά παραμένουν τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, όπως ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ και η ανεργία.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ανήλθε στις 93,8 μονάδες, υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, έναντι 89,2 τον Απρίλιο

Τα στοιχεία, που βασίζονται στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις επιχειρηματικές προσδοκίες, βελτιώνονται σταθερά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Ιουνίου και τη νέα συμφωνία με την τρόικα που περιόρισαν τις ανησυχίες για έξοδο της χώρας από το ευρώ.

«Όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού αισθάνεται ότι τα χειρότερα πέρασαν», είπε ο Άγγελος Τσακανίκας, οικονομολόγος του ΙΟΒΕ που συλλέγει τα ελληνικά στοιχεία για λογαριασμό της Κομισιόν.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 9% στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με το TradeWeb, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2010.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση εξετάζει την επιστροφή στις αγορές το επόμενο έτος.

Το βελτιωμένο, ωστόσο, κλίμα δεν έχει περάσει ακόμα στα βασικά μεγέθη της οικονομίας.

Η ανεργία παραμένει στο ποσοστό ρεκόρ του 27% ενώ η ύφεση εκτιμάται πως θα συνεχιστεί για έκτο συνεχές έτος φέτος και θα διαμορφωθεί στο 4,2%-4,6%.

«Δημιουργούνται σταθερά λιγότερο απαισιόδοξες προσδοκίες», σχολίασε ο κ. Τσακανίκας στο Reuters.

«Αλλά αυτές πρέπει να αρχίσουν να αποτυπώνονται στους δείκτες της πραγματικής οικονομίας, όπως η ανεργία, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων και οι αφίξεις τουριστών», συμπλήρωσε.

Πηγή: In.gr