«Σκληρό παζάρι» για τον ΟΤΕ

Παρά το γεγονός ότι στελέχη του Οργανισμού τονίζουν ότι ακόμα και η πλήρη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας δεν αναμένεται να αλλάξει τη μονιμότητα του προσωπικού ή τις παρεμβάσεις της ΕΕΤΤ ωστόσο οι Γερμανοί φτάνουν στην χώρα μας αποφασισμένοι να διεκδικήσουν και να πετύχουν την άρση τουλάχιστον ενός από τα δύο αυτά θέματα που όπως τονίζουν κάνουν την επένδυσή τους μη αποδοτική.

Η πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ αλλά και η στάση που θα κρατήσουν οι Γερμανοί σε αυτό το ενδεχόμενο αναμένεται να ξεκαθαριστεί τις επόμενες ημέρες οπότε και αναμένεται να φτάσει στην χώρα μας κλιμάκιο της Deutsche Telekom προκειμένου να έχει επαφές με το υπουργείο Οικονομικών.

Αν και τις τελευταίες ημέρες υψηλόβαθμα στελέχη της γερμανικής εταιρείες έχουν εκφράσει δισταγμούς και επιφυλάξεις για την αύξηση του ποσοστού της στον ΟΤΕ ωστόσο οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν ανάμεσα στις δύο πλευρές θα καθορίσουν και την τύχη του υπόλοιπου 6% που αναμένεται να διαθέσει το Ελληνικό Δημόσιο (καθώς το 10% αφορά την option και οι Γερμανοί τονίζουν ότι θα σεβαστούν την συμφωνία που υπέγραψαν το 2008).

Παρά το γεγονός ότι στελέχη του Οργανισμού τονίζουν ότι ακόμα και η πλήρη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας δεν αναμένεται να αλλάξει τη μονιμότητα του προσωπικού ή τις παρεμβάσεις της ΕΕΤΤ ωστόσο οι Γερμανοί φτάνουν στην χώρα μας αποφασισμένοι να διεκδικήσουν και να πετύχουν την άρση τουλάχιστον ενός από τα δύο αυτά θέματα που όπως τονίζουν κάνουν την επένδυσή τους μη αποδοτική.

Δεν είναι τυχαίο ότι αν και ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας, A. Leigers, περίπου δύο εβδομάδες πριν ξεκαθάρισε ότι η DT θα σεβαστεί τη συμφωνία μετόχων με το ελληνικό δημόσιο και θα προχωρήσει στην εξαγορά της δεύτερης option του 10%, υπογράμμισε ότι η γερμανική επιχείρηση δεν σχεδιάζει να αγοράσει επιπλέον μετοχές του ΟΤΕ από την αγορά αν και η συμφωνία δίνει αυτό το δικαίωμα στον βασικό πλέον μέτοχο του Οργανισμού.

Βέβαια η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ακόμα δηλώσει τις προθέσεις της για ιδιωτικοποίηση και του υπόλοιπου 6% που κατέχει στον ΟΤΕ ωστόσο για να προχωρήσει σε επιπλέον αγορά η DT θα πρέπει να πετύχει να μειώσει τόσο το εργασιακό κόστος μέσα από μείωση του προσωπικού (είτε άρση μονιμότητα είτε μετατάξεις) είτε να απαγκιστρωθεί ο Οργανισμός από την «σκληρή» εποπτεία του

Βάσει της συμφωνίας μετόχων του 2008 εφόσον η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να πουλήσει επιπλέον ποσοστό (για παράδειγμα 10% στον ΟΤΕ), η DT είναι υποχρεωμένη να το αγοράσει (μέχρι τα τέλη του 2011) σε τιμή 15% υψηλότερη από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή των προηγούμενων 20 ημερών. Από την πώληση αυτού του ποσοστού το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.

Οι Γερμανοί

Στην «έλλειψη συνεργασίας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και στην οικονομική ύφεση της χώρας» απέδωσε τις επιφυλάξεις της DT για την αύξηση του ποσοστού της στον ΟΤΕ ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του ομίλου εκτός Γερμανίας κ. Ρόλαντ Μάλερ.

Την ίδια στιγμή πάντως έσπευσε να ανακοινώσει και νέες επενδύσεις σε άλλες χώρες καθαρίζοντας προς την ελληνική πλευρά πως αν και υπάρχουν κονδύλια ανατρεπτικός παράγοντας για επιπλέον εξαγορά είναι η έλλειψη συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που θα προσπαθήσουν να αλλάξουν με την άφιξή τους στην χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό στη συνάντηση οι Γερμανοί θα ζητήσουν μείωση του προσωπικού είτε με μετατάξεις είτε μέσω άρσης της μονιμότητας αλλά και ελαστικότερη εποπτεία από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Ειδικότερα οι Γερμανοί θα ζητήσουν επιτακτικά μία λύση που θα οδηγήσει σε μείωση του εργασιακού κόστους στον Οργανισμό

Η διοίκηση

«Θεωρώ ότι ο ΟΤΕ είναι μία ιδιωτική εταιρεία» είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μ. Τσαμάζ, απαντώντας σε ερώτηση της «Η» για το αν επηρεάζει τον Οργανισμό η ιδιωτικοποίηση και του 16% του μετοχικού του κεφαλαίου που έχει στην κατοχή του το ελληνικό δημόσιο.

«Η πώληση του ποσοστού του Δημοσίου δεν θα αλλάξει τον τρόπο δουλειάς μας διότι τρέχουμε την εταιρεία ως ιδιωτική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ.

Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ A.E.) είναι ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Ελλάδα, ενώ μαζί με τις θυγατρικές του αποτελεί σήμερα έναν από τους κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς oμίλους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι εργαζόμενοι

Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων προκάλεσε η δημοσιοποίηση των προθέσεων της κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ με την Ομοσπονδία εργαζομένων στον Οργανισμό να ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΜΕ-ΟΤΕ η οποία συνεδρίασε με αφορμή τις ανακοινώσεις για αποχώρηση του δημοσίου από τη μετοχική σύνθεση του ΟΤΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την απόφασή της αυτή απεμπολεί δικαιώματα ύψιστης στρατηγικής και εθνικής σημασίας παραιτούμενη ακόμη και από ζητήματα veto που άπτονται τις άμυνας και της ασφάλειας της χώρας.

Το προφίλ του ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών σύμφωνα με την κεφαλαιοποίηση, ενώ οι μετοχές του διαπραγματεύονται στο διεθνές χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Μετά από συμφωνία ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και την Deutsche Telekom, από τις 5 Νοεμβρίου 2008, κατείχαν ο καθένας 25% συν μία μετοχή του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ.

Από 31 Ιουλίου 2009, μετά από την πώληση επιπλέον 5% μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου του Ελληνικού Δημοσίου, το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) ανέρχεται σε 20% και της Deutsche Telekom σε 30%.

Ο Όμιλος ΟΤΕ απασχολεί περίπου 30.000 άτομα σε 4 χώρες.