Στάση αναμονής στη Wall Street με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα


Στάση αναμονής στη Wall Street υποδηλώνουν τα futures δεικτών και μετοχών την Τρίτη, μετά τα χθεσινά νέα ρεκόρ που κατέγραψαν ο S&P 500 και ο Nasdaq, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου, με το βλέμμα στραμμένο ωστόσο και στο εμπορικό μέτωπο.

Ειδικότερα, τα futures του Dow Jones κινούνται σχεδόν αμετάβλητα, τα futures του S&P 500 χάνουν 2 μονάδες, ενώ τα futures του τεχνολογικού Nasdaq κινούνται 6 μονάδες χαμηλότερα.

Την Τρίτη, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 83 μονάδες και τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 28.907,05 μονάδες, μόλις 0,2% μακριά από το υψηλό του σε κλείσιμο, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,7% και ο Nasdaq κατά 1%, με τους δύο δείκτες να κλείνουν σε νέα υψηλά, καταγράφοντας ήδη το τρίτο ρεκόρ τους από την αρχή του έτους.

Τον τόνο στη συνεδρίαση της Τρίτης αναμένεται να δώσουν τα εταιρικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφομοιώσουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν πριν από το καμπανάκι της έναρξης οι τράπεζες JP Morgan, Citigroup και Wells Fargo.

Σημειώνεται ότι η JP Morgan υπερέβη τις προσδοκίες της αγοράς, ενώ και η Citigroup ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ αντίθετα η Wells Fargo εμφάνισε αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου ασθενέστερα των αναμενόμενων.

Πέραν των εταιρικών αποτελεσμάτων, οι επενδυτές αναμένουν την υπογραφή της “πρώτης φάσης” της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας που κατέληξαν οι δύο πλευρές στα τέλη Δεκεμβρίου και θα επισημοποιηθεί αύριο, αναφέρεται ότι το Πεκίνο έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε αγορές αμερικανικών αγαθών συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων την επόμενη διετία, οι οποίες επιμερίζονται σε 75 δισ. δολάρια μεταποιητικών προϊόντων, 50 δισ. δολάρια ενεργειακών αγαθών, 40 δισ. δολάρια αγροτικών προϊόντων καθώς και σε αγορές υπηρεσιών αξίας 40 δισ. δολαρίων.

Στα μάκρο της ημέρας, μικρή άνοδο κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, σηματοδοτώντας ότι ο πληθωρισμός συνέχισε να παραμένει υποτονικός. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,2% τον Δεκέμβριο έναντι του Νοεμβρίου, χαμηλότερα από την άνοδο 0,3% που είχε σημειώσει τον Νοέμβριο.

Ο δομικός δείκτης, χωρίς τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 0,1%. Οι τιμές ενέργειας σημείωσαν άνοδο τον Δεκέμβριο βοηθώντας στη γενικότερη ώθηση του πληθωρισμού στη διάρκεια του μήνα. Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν έναντι του Νοεμβρίου.

Σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 2,3% τον Δεκέμβριο από το 1,9% του Δεκεμβρίου 2018, κυρίως λόγω της απότομης αύξησης στις τιμές των καυσίμων στη διάρκεια του έτους. Οι δομικές τιμές σε ετήσια βάση διαμορφώθηκαν στο 2,3% τον Δεκέμβριο έναντι του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη άνοδο.

Επίσης, οι μισθοί σε προσαρμογή με τον πληθωρισμό, επιβραδύνθηκαν τον Δεκέμβριο. Η πραγματική μέση εβδομαδιαία αμοιβή μειώθηκε 0,1% από τον προηγούμενο μήνα εξαιτίας της μείωσης στις ωριαίες πραγματικές μέσες αμοιβές.

Ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό, σημείωσε άνοδο 1,5% τον Νοέμβριο από το περασμένο έτος, υπερβαίνοντας τον στόχο της Fed.Source link