Σταθερή κυβέρνηση με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό ζητεί ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ

Αθήνα
Να υπάρξει την 18η Ιουνίου μία ικανή και λειτουργική κυβέρνηση με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό μέσα στη ζώνη του ευρώ, ζήτησε την Τετάρτη, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ανδρέας Ανδρεάδης.

Στην ομιλία του, ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι με ομπρέλα τον ΣΕΤΕ, όλοι οι τουριστικοί φορείς και οι μεμονωμένες επιχειρήσεις, ενωμένοι, εντοπίζουν τα πολλά που τους ενώνουν και όχι τα λίγα που τους χωρίζουν και προσπαθούν το καλύτερο για τον τουρισμό και το μέλλον της χώρας. Ένας κόσμος εξωστρεφών, παραγωγικών μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και εργαζομένων, ενωμένος δείχνει σήμερα τον δρόμο στις πολιτικές δυνάμεις και στους κοινωνικούς εταίρους, σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι ο τουρισμός μπορεί να γίνει ο «πρωταθλητής της ανάπτυξης», αρκεί η νέα κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να αυξηθούν σε ορίζοντα 2-3 ετών οι αφίξεις στα 20 εκατομμύρια, προσφέροντας συνολικά επιπλέον 3 μονάδες κάθε χρόνο στο ΑΕΠ της χώρας και δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, υπογράμμισε τις ευθύνες των εταίρων που είχαν ως αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό από το πραγματικό ζητούμενο, δηλαδή να αλλάξουν τα κακώς κείμενα στην χώρα και να μπουν τα θεμέλια της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα.

Όσον αφορά στα άμεσα οριζόντια μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ο κ. Ανδρεάδης εστίασε στην επανέναρξη της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα και την καθιέρωση σταθερού και ελκυστικού φορολογικού πλαισίου.

Επιπλέον, ανέφερε ότι μέτρα θα πρέπει να παρθούν και προς την κατεύθυνση της πάταξης της γραφειοκρατίας και της εχθρικής αντιμετώπισης κάθε επιχειρηματικής προσπάθειας από τον δημόσιο τομέα, καθώς και για την πλήρη και καθολική απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Ο κ. Ανδρεάδης πρόσθεσε ότι στα οριζόντια μέτρα που θα πρέπει να λάβει η νέα κυβέρνηση πρέπει να προστεθούν αυτά της ταχείας απονομής της δικαιοσύνης και της ύπαρξης συγκεκριμένου χωροταξικού σχεδιασμού με ξεκάθαρες χρήσεις γης και προστασία των επενδύσεων μετά την αρχική δανειοδότηση.

Σχετικά με τα άμεσα ειδικά μέτρα του τουρισμού, αναφέρθηκε στην οριστική επίλυση του προβλήματος χορήγησης βίζα Σένγκεν, η λύση του οποίου μπορεί να επιφέρει άμεσα επιπλέον 3 εκατ. επισκέπτες, 5 δισ. ευρώ άμεσα και έμμεσα έσοδα και 60.000 έως 100.000 νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης, αναφέρθηκε στη μείωση του ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο, στην επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης στο 13%, στη στρατηγική ανάπτυξης των αερομεταφορών, στην εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος αντιμετώπισης προβλημάτων της πρωτεύουσας και την ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό.

Τέλος, ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί σχέδιο στήριξης της ακτοπλοΐας και να ενεργοποιηθεί άμεσα η λειτουργία της Εταιρείας Μάρκετινγκ, που η δημιουργία της ψηφίστηκε πρόσφατα, με σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σε δηλώσεις του στο Reuters, είπε ότι η πτώση των τουριστικών εσόδων εφέτος θα διαμορφωθείο στο 10% με 15%.

«Θα έχουμε μια σημαντική πτώση στα τουριστικά έσοδα. (Περιμένουμε) ένα αρνητικό νούμερο, κάπου στο 10-15%» είπε.

Το 2011, οι τουριστικές εισπράξεις σημείωσαν άνοδο 10% στα 10,5 δισ ευρώ, και την χώρα επισκέφθηκαν περίπου 1,5 εκατ. επιπλέον τουρίστες ή συνολικά 16,5 εκατ. άτομα (επίπεδο-ρεκόρ).

Προτεραιότητα ο τουρισμός

Στον χαιρετισμό της, η υπηρεσιακή υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Τατιάνα Καραπαναγιώτη επισήμανε ότι ο τουρισμός ήταν και είναι προτεραιότητα για την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αν και όπως είπε, η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να χαράξει πολιτική, ωστόσο, όπως τόνισε, συμβάλλει ήδη στην εύρυθμη λειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας.

Η αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, επισήμανε ότι η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα αναγνωρίσει τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία.

Όπως είπε, όποιος δεν νοιάζεται για τον τουρισμό αδιαφορεί για το αν η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση, ενώ εξήγγειλε εκ νέου την επανασύσταση αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς, σημείωσε ότι η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την οργάνωση του ελληνικού τουρισμού. Σε ζητήματα της πολιτικής ατζέντας, ο κ. Αλευράς τόνισε μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα του ΦΠΑ, ειδικά στην εστίαση, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη βελτίωσης των όρων της συνθήκης Σέγκεν.

Η Μίκα Ιατρίδη, από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», τόνισε ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, προτείνοντας μάλιστα ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 5% για όλο το τουριστικό πακέτο.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι «δεν θέλουμε να δούμε την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα με την έξοδο της χώρας από το ευρώ» και αναφέρθηκε στη σημασία ύπαρξης σταθερού νομοθετικού επενδυτικού πλαισίου.

Πηγή: In.gr