Στα 14,5 δισ. ευρώ ανεβαίνει ο «λογαριασμός» για τα μέτρα μετά τις εκλογές

Αθήνα
Στα 14,5 δισ. ευρώ περίπου ανεβαίνει ο «λογαριασμός» των νέων μέτρων που θα έρθουν μετά τις εκλογές, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από τις μειώσεις στον τομέα των δαπανών κατά 5,5% του ΑΕΠ (11,5 δισ. ευρώ), η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει και μέτρα για την αύξηση των εσόδων κατά 1,5% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ).

Όπως διευκρινίζουν πάντως από το υπουργείο, τα μέτρα στο μέτωπο στο εσόδων ύψους 1,5% του ΑΕΠ έχουν ήδη κατατεθεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Το πακέτο αυτών των μέτρων θα πρέπει να ψηφισθεί έως τον Ιούνιο και στο στόχαστρο θα βρεθούν τα κοινωνικά επιδόματα, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και οι συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Τα μέτρα για την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 5,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2013-2014 θα προέλθουν από περικοπές 6,3 δισ. ευρώ σε δαπάνες της γενικής κυβέρνησης, μειώσεις 3,2 δισ. ευρώ σε κοινωνικά προγράμματα και επιδόματα και «ψαλίδι» 2,1 δισ. ευρώ από τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι αν η τρόικα, όταν επιστρέψει στα τέλη Μαΐου στην Ελλάδα για να εξέτασει την πορεία εφαρμογής του προγράμματος, διαπιστώσει πως υπάρχουν αποκλίσεις και τα δημοσιονομικά μεγέθη δεν κινούνται σύμφωνα με τους στόχους, τότε δεν αποκλείεται να ζητηθούν νέα μέτρα από την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η επισκόπηση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία θα περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο.

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θαν είναι έτοιμο το πρώτο σκέλος της μελέτης του ΚΕΠΕ που θα περιλαμβάνει μια καταγραφή των δαπανών, ενώ το δεύτερο σκέλος της μελέτης που θα είναι έτοιμο στα τέλη Μαΐου, θα περιλαμβάνει και προτάσεις για περικοπή δαπανών.