Στα 6,57 δισ. ευρώ τα φέσια του Δημοσίου στο δεκάμηνο

Αθήνα

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης στο δεκάμηνο ανέρχονται σε 5,998 δισ. ευρώ, από 6,123 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, σε αυτές θα πρέπει να προστεθεί και ποσό 572,1 εκατ. ευρώ (από 643,2 εκατ. τον προηγούμενο μήνα), που αφορά εκκρεμείς επιστροφές φόρων.
Συνολικά λοιπόν στο τέλος Οκτωβρίου το Δημόσιο χρωστούσε 6,57 δισ. ευρώ, ποσό μικρότερο από τα 6,76 δισ. ευρώ που ήταν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες συνεχίζεται, σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, και τονίζει ότι από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι τέλος Νοεμβρίου, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 6,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή, έχει ήδη μεταβιβαστεί προς τους φορείς το 80% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, επαναλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας.

Τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις

Τη μερίδα του λέοντος έχουν τα Ταμεία, με τις οφειλές τους στα τέλη Οκτωβρίου να ανέρχονται σε 3,502 δισ. ευρώ, οριακά μειωμένες από τον Σεπτέμβριο (3,547 δισ. ευρώ).

Ακολουθούν τα νοσοκομεία, των οποίων τα «φέσια» προς την αγορά ανέρχονται στα 1,07 δισ. ευρώ από 1,095 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα, αυξημένες κατά 42 εκατ. ευρώ, εμφανίζονται τον Οκτώβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων και των κυβερνητικών φορέων και διαμορφώνονται στα 412 εκατ. ευρώ.

Στα 766 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά περίπου 87 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ανέρχονται οι οφειλές των ΟΤΑ.

Τα λοιπά νομικά πρόσωπα του δημοσίου οφείλουν στην αγορά 248 εκατ. ευρώ από 258 εκατ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΥΠΟΙΚ: έχουν εξοφληθεί 5,5 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μέχρι σήμερα, το συνολικό ποσό των τελικών πληρωμών ανέρχεται περίπου στα 5,5 δισ. ευρώ (86,5% της ληφθείσας χρηματοδότησης), δηλαδή στις 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, έχουν εξοφληθεί, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, οι οφειλές των νοσοκομείων προς ιδιώτες και οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων σχεδόν στο σύνολό τους.

Ενδεικτικά, μέχρι τέλος Νοεμβρίου, έχουν χορηγηθεί 29.677 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, οι ΟΤΑ έχουν εξοφλήσει περίπου 64% των συνολικών οφειλών τους και ο ΕΟΠΥΥ (συμπεριλαμβανομένων και των προκάτοχων φορέων) έχει ήδη αποπληρώσει το 50% των συνολικών οφειλών του.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η έως σήμερα εξέλιξη της διαδικασίας επιβεβαιώνει την εκτίμηση, όπως αποτυπώθηκε στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, για χρηματοδοτήσεις ύψους 6,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, σημειώνει το υπουργείο, παρά την ικανοποιητική εξέλιξη της διαδικασίας, προέκυψαν προβλήματα που επιβράδυναν τον ρυθμό εξόφλησης, ενώ ορισμένοι φορείς συνεχίζουν να σωρεύουν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

«Είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών, συνεχίζεται και εντείνεται» καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών.

Σταϊκούρας: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ στο 10μηνο

Το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε επίσης τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα, «η εκτέλεση του Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση επιβεβαιώνει την εκτίμηση, όπως αποτυπώθηκε και στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, ότι εφέτος θα επιτευχθεί ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα. Νωρίτερα από τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής».

Από τα ταμειακά στοιχεία Ιανουαρίου–Οκτωβρίου 2013, χωρίς το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιπροθέσμων Υποχρεώσεων, προκύπτει πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα ύψους 5,7 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Σε δημοσιονομική βάση, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και τη μεταβολή του συσσωρευμένου ύψους των εκκρεμών υποχρεώσεων, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 2,6 δισ. ευρώ έναντι 0,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ακόμη και σε όρους Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (μετά την αφαίρεση των ANFAs και SΜPs, ύψους 2,18 δισ. ευρώ), διαμορφώνεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, γεγονός που, σύμφωνα με το υπουργείο παρέχει ικανοποιητικές ενδείξεις για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο τέλος του έτους.

Να σημειωθεί ότι στόχος του προϋπολογισμού είναι πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ το 2013.

In.gr