Στην Αθήνα η πρόεδρος της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης στις 17/6Η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών που θα επισκεφθεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα πέντε χώρες για την εκκίνηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Μεταξύ αυτών θα είναι και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν την Παρασκευή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάινε θα επισκεφθεί στις 16/6 την Πορτογαλία και την Ισπανία, στις 17/6 την Ελλάδα και τη Δανία ενώ στις 18/6 θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο.


Όπως προβλέπει η τελευταία συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι χώρες μέλη θα λάβουν προκαταβολή 13% του συνολικού ποσού που τους έχει κατανεμηθεί από το Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα αρχίσουν να διατίθενται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να στηρίξουν την αρχική ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι 6 άξονες του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, έξυπνη, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη και απασχόληση, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή και πολιτικές για την επόμενη γενιά, τα παιδιά και τους νέους, περιλαμβανομένης της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων.

Mε βάση τη συμφωνία, τουλάχιστον το 37% των δαπανών κάθε εθνικού σχεδίου ανάκαμψης θα πρέπει να στηρίζουν τους στόχους για το κλίμα, ενώ τουλάχιστον το 20% των δαπανών θα πρέπει να στηρίζουν την ψηφιακή μετάβαση.

Τα σχέδια ανάκαμψης αναμένεται να συμβάλλουν και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσκολιών που καταγράφονται στις συστάσεις για κάθε κράτος – μέλος στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, το οποίο αποτελεί το πλαίσιο για τον συντονισμό των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών στην ΕΕ.


Η συμφωνία επιφυλάσσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έναν ισχυρό ρόλο στη διακυβέρνηση του Ταμείου Ανάκαμψης.Source link