Στις 4 η ορκωμοσία της κυβέρνησης, οι εμπλοκές στα πρόσωπα έφεραν καθυστέρηση

Αθήνα

Κορυφώνονται αυτή την ώρα οι διεργασίες για τον σχηματισμό της κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο, ενώ τα πρώτα τηλεφωνήματα στα πρόσωπα που θα κληθούν να αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια έχουν αρχίσει από τις 12 το μεσημέρι. Ωστόσο, λόγω διαφόρων εμπλοκών που έχουν παρουσιαστεί, η ορκωμοσία μετατέθηκε για τις 4 το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη θέση του υπουργού Υποδομών τοποθετείται ο Μάκης Βορίδης από τον ΛΑΟΣ, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Άμυνας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος φαίνεται ότι διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών.

Υποψήφιο για τη θέση του αντιπροέδρου εμφανίζεται και το όνομα του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Η ΝΔ δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί στέλεχος της στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, τοποθετείται ο Σταύρος Δήμας. Άγνωστο παραμένει εάν ο Σταύρος Λαμπρινίδης θα αναλάβει κάποιο υπουργείο.

Υπουργός Εσωτερικών θα αναλάβει ο Τάσος Γιαννίτσης -άνθρωπος εμπιστοσύνης του νέου πρωθυπουργού- με αναπληρώτρια υπουργό τη Φώφη Γεννηματά.

Στο υπουργείο Άμυνας πηγαίνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με αναπληρωτή υπουργό τον Γιάννη Ραγκούση και υφυπουργό τον Παναγιώτη Καράμπελα από τη ΝΔ.

Στο υπουργείο Υγείας παραμένει ο Ανδρέας Λοβέρδος και στο υπουργείο Ανάπτυξης παραμένει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τους δύο υφυπουργούς Σωκράτη Ξυνίδη και Θάνο Μωραΐτη.

Επίσης, παραμένει στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ο Φίλιππος Σαχινίδης. Στο οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ενταχθεί και ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Γιάννης Μουρμούρας.

Ο Κ.Αρβανιτόπουλος αναμένεται να αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας υπό την Άννα Διαμαντοπούλου που διατηρεί τη θέση της. Υφυπουργός Παιδείας φαίνεται ότι παραμένει η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στα υπουργεία τους παραμένουν οι Δ.Ρέππας, Γ.Κουτρουμάνης, Γ. Παπακωνσταντίνου -εκτός αν αλλάξει την τελευταία στιγμή και τη θλεση του καταλάβει ο Σταύρος δήμας- και Μ.Παπαϊωάννου.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αστέριος Ροντούλης αναλαμβάνουν υφυπουργοί Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης αντιστοίχως.

Παραίτηση Αβραμόπουλου

Πριν από λίγη ώρα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία δηλώνει ότι παραιτείται από βουλευτής Α’ Αθηνών, όχι μόνο για να τηρήσει την προγραμματική δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση με κοινοβουλευτικά στελέχη της, αλλά και επειδή αν κάποιος βουλευτής της συμμετείχε στην κυβέρνηση, τότε η ΝΔ θα χαρακτηριζόταν κυβερνητικός εταίρος και θα έχανε τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την θέση του κ. Αβραμόπουλος στο Κοινοβούλιο καταλαμβάνει η πρώτη επιλαχούσα στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών, Έλενα Κουντουρά.

Πηγή: