Στις 5 το απόγευμα η συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας

 Αθήνα
Μία ακόμα κρίσιμη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχει στις 5 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και στο επίκεντρο είναι οι διαπραγματεύσεις για μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ περίπου από το συνολικό πακέτο των περικοπών 11,9 δισ. ευρώ.
Το μεσημέρι, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία των διαβουλεύσεων, ενώ μετά τη συνάντηση, ερωτηθείς αν η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης αποτελεί προαπαιτούμενο για το κλείσιμο του πακέτου, είπε «θα το δούμε».

Κάναμε ένα συντονισμό ενεργειών εν όψει των μέτρων, σημείωσε ακόμα ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν «συνάντηση ρουτίνας».

Στη συνάντηση Στουρνάρα με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ θα εξεταστούν το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ, αλλά και ζητήματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι αλλαγές στη φορολογία και οι αποκρατικοποιήσεις.

Η τρόικα έχει συμφωνήσει σε μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ενώ σε εκκρεμότητα μένουν ακόμη μέτρα 4 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, η αποχώρηση 40.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο μέσω προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, οι περικοπές στις συντάξεις, αλλά και οι περικοπές στα υπόλοιπα των δώρων στους μισθούς του δημοσίου και στις συντάξεις.

Ακόμη, θα εξετασθούν στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τα δηλωθέντα εισοδήματα 2011, από τα οποία προκύπτει ότι το 20% των φορολογουμένων δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα των 5.000 ευρώ και το 32% εισοδήματα χαμηλότερα των 8.000 ευρώ.

Τα εν λόγω στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στο σκέλος της φορολογίας.

Πηγή: in.gr