Στις 8 Οκτωβρίου η πρώτη σύνοδος του συμβουλίου κυβερνητών του ESM

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Η πρώτη σύνοδος του συμβουλίου κυβερνητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο της συνάντησης του Eurogroup, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά το πράσινο φως που έδωσε το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.«Αποφάσισα να συγκαλέσω την εναρκτήρια σύνοδο του συμβουλίου κυβερνητών του ESM στο περιθώριο της συνόδου του Eurogroup, που θα διεξαχθεί στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Γιούνκερ.

«Επισημαίνω την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου αναφορικά […] με την επικύρωση των συνθηκών που εγκαθιδρύουν τον ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο», σημείωσε.

«Αυτές οι δύο συνθήκες αντιπροσωπεύουν μια μείζονα πρόοδο προς μεγαλύτερη οικονομική και δημοσιονομική ολοκλήρωση καθώς και προς μια ενίσχυση της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης. Εντάσσονται στη στρατηγική μας για να φτάσουμε στη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την ανάπτυξη στους κόλπους της ζώνης του ευρώ», τόνισε.

Μέρκελ: Καλή ημέρα για τη Γερμανία και την Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του Γερμανού προέδρου Γιοαχίμ Γκάουκ δήλωσε ότι αυτός θα αποφασίσει το συντομότερο δυνατό για την επικύρωση του ESM.

Ο πρόεδρος πρέπει να υπογράψει το νέο νόμο για να τεθεί σε ισχύ. Τα δύο σώματα της γερμανικής Βουλής έχουν ήδη εγκρίνει τις ρυθμίσεις για τον ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η απόφαση προσφέρει ασφάλεια για τους Γερμανούς βουλευτές και τους φορολογούμενους, προσθέτοντας ότι σήμερα είναι μία καλή ημέρα για τη Γερμανία και την Ευρώπη

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ χαιρέτισε την απόφαση, λέγοντας ότι «η σημερινή ημέρα είναι καλή για την Ευρώπη. Με αυτή την ξεκάθαρη απόφαση από το Συνταγματικό Δικαστήριο, κάναμε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου για σταθερότητα του ευρώ».

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε χαιρέτισε επίσης την απόφαση. «Είναι μια ευφυής απόφαση μέσα στο φιλοευρωπαϊκό πνεύμα του συντάγματός μας. Η δουλειά μας για το ευρώ και την Ευρώπη συνεχίζεται», υπογράμμισε.

Ο υπουργός χαρακτηρίσε επίσης «καλό» και «απαραίτητο» το όριο που τέθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο στην οικονομική συμμετοχή της Γερμανίας στη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Πηγή: in.gr