Στουρνάρας: O φόρος στα ακίνητα σκοπεύει να πάρει λιγότερα από περισσότερους

Αθήνα
Για την πορεία των φορολογικών ελέγχων σε σειρά από κατηγορίες ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απ.Κακλαμάνη ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η προσπάθεια των τελευταίων 18 μηνών είναι ίση με την προσπάθεια της χώρας μεταπολεμικά. Ο υπουργός αναφέρθηκε και πάλι στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, λέγοντας ότι  «σκοπεύει να πάρει λιγότερα από περισσότερους.

«Στα χωραφάκια η επιβάρυνση θα είναι ελαχιστότατη, 10-20 ευρώ το χρόνο ακόμη και για μεγάλα αγροτεμάχια» συνέχισε ο υπουργός.

Για την πορεία των ελέγχων σε μία σειρά από κατηγορίες, ο κ. Στουρνάρας είπε:

  • Εμβάσματα την περίοδο 2009-2011

Έγινε διασταύρωση στοιχείων και αποκλείσθηκαν όσοι τα δικαιολογούσαν. Εστάλησαν 24.710 επιστολές για συμπληρωματικές δηλώσεις και αξιολογήθηκαν οι υποθέσεις, για να ελεγχθούν οι μεγάλες. Επελέγησαν 436 υποθέσεις που εστάλησαν στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Οι έλεγχοι είναι σε εξέλιξη. Από αυτές 2 ολοκληρώθηκαν και εισπράχθηκαν 5 εκατ. ευρώ.

  • Ακίνητα στο Λονδίνο

Αφορά 107 περιπτώσεις, εκ των οποίων επιλέγησαν οι 84. Βεβαιώθηκαν 162.000 ευρώ.

  • Ταχύπλοα σκάφη στην Ολλανδία

Αφορά 136 φορολογούμενους και δόθηκαν 16 εντολές ελέγχου, Βεβαιώθηκαν 8 φορολογικές παραβάσεις, ενώ για 3 δικηγορικά γραφεία ζητήθηκε άρση απορρήτου

  • Οffshore

Επελέγησαν οι πρώτες 322 εταιρείες για έλεγχο. Δόθηκαν εντολές ελέγχου για 163 και για 34 ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι. Βεβαιώθηκαν περίπου 40 εκατ. ευρώ για τις 34 εταιρείες. Περίπου 1 εκατ. ευρώ για κάθε εταιρεία, υπολογίστε το μέγεθος του ποσού αναλογικά αν σκεφθούμε ότι μιλάμε για 10.000 offshore.

  • Διασταυρώσεις στοιχείων από ΔΟΥ και TAXIS

Από 2.423 υποθέσεις δόθηκαν εντολές ελέγχου για 1.800. Ολοκληρώθηκαν 329 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν ποσά 36 εκατ. ευρώ.

  • Λίστα Λαγκάρντ

Ζητήθηκε για όλους τους εμπλεκόμενους άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Βρίσκονται σε εξέλιξη 150 έλεγχοι.

Βολές από τον Απ.Κακλαμάνη

Οι αναφορές και τα στοιχεία του υπουργού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Κακλαμάνη, ο οποίος εγκάλεσε τον κ. Στουρνάρα για τη συρρίκνωση των ΔΟΥ. Έφερε μάλιστα και το παράδειγμα ληστείας σε ΔΟΥ, όπου «όταν πήγε η σήμανση βρωμοκοπούσε ο χώρος γιατί έχετε διώξει και τις 500 καθαρίστριες».

Απαντώντας, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι θα συμπληρωθούν 300 θέσεις ελεγκτών.

Ο κ. Κακλαμάνης σχολίασε και την αναφορά του υπουργού ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα:
«Την φράση σας αυτή ο λαός την ερμηνεύει μέτρα κάθετα στην κεφαλή του καθενός».

Απαντώντας ο κ. Στουρνάρας είπε ότι οριζόντια μέτρα δεν θα παρθούν (όχι μειώσεις μισθών και συντάξεων), αλλά ξεκαθάρισε ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και αντιμετώπιση ολιγοπωλιακών καταστάσεων.

«Ελπίζω να τα ψηφίσετε αυτά τα μέτρα όταν έρθουν στη Βουλή» είπε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Συνεχίζοντας ο κ. Στουρνάρας είπε προς τον κ. Κακλαμάνη ότι «διακρίνω συνεχή τάση μηδενισμού της προσπάθειας», συμπληρώνοντας ότι «η προσπάθεια της Ελλάδας μεταπολεμικά είναι ίση με την προσπάθεια που έκανε αυτή η κυβέρνηση».

Η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του Απ. Κακλαμάνη, ενώ ο προεδρεύων Γ.Δραγασάκης του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Ακούγεται ότι δεν είχαμε τεχνολογία για να αντιμετωπίσουμε ένα διεθνοποιημένο φαινόμενο όπως της φοροδιαφυγής, μου γεννάται η απορία γιατί δεν την αποκτήσαμε».

Πηγή: In.gr