Στο επίκεντρο του Euro Working Group το ελληνικό πρόγραμμα

Αθήνα

Την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής θα παρουσιάσει σήμερα, Πέμπτη, στο Eurogroup Working Group στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Παναγιώτης Τσακλόγλου. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ενημερώσουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Οι 17 εμπειρογνώμονες των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, που συνεδριάζουν με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα, θα εξετάσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και λεπτομέρειες σχετικές με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Έχει υπάρξει «ουσιαστική πρόοδος, τονίζει από την πλευρά της η Κομισιόν, προσθέτοντας όμως ότι «μένουν μερικά ζητήματα να διευθετηθούν, προτού υπάρξει συμφωνία».

Συγκεκριμένα, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις για επίτευξη συμφωνίας στην Αθήνα έως σήμερα το απόγευμα οπότε συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας των χωρών της ευρωζώνης (Euroworking Group), αρκέστηκε να πει τα εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε σημειώσει ουσιαστική πρόοδο. Μένουν μερικά ζητήματα να διευθετηθούν, προτού υπάρξει συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, ανάμεσα στην τρόικα και τις Ελληνικές Αρχές».

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση του  Eurogroup Working Group θα εξετασθούν αναλυτικά οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις της διετίας 2013 – 2014, τα διαρθρωτικά μέτρα που θέτει ως προαπαιτούμενες δράσεις η τρόικα, ζητήματα σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ που θα προκύψει από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016, το μακροοικονομικό σενάριο για τη επόμενη τριετία και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ακόμη θα εξεταστούν οι προθέσεις όσον αφορά στην έγκριση εκταμίευσης της επόμενης δόσης, αλλά και το πώς θα υλοποιηθεί η διετής παράταση στην Ελλάδα, για να υποχωρήσει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και το πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους από την Ελλάδα, με ευνοϊκούς για τη χώρα όρους. Στόχος είναι να μειωθεί το ελληνικό χρέος, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο και να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να ζητηθεί νέο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή του, αυτή τη φορά, ο επίσημος τομέας (ΕΚΤ, κεντρικές τράπεζες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις).

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να εξεταστούν οι δυνατότητες δανεισμού της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) προκειμένου να επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα, στην τρέχουσα τιμή στην αγορά και υψηλότερης ονομαστικής αξίας, διαγράφοντας με τον τρόπο αυτό μέρος του χρέους.

Στις 29 και 30 Οκτωβρίου, θα συνεδριάσουν εκ νέου οι εμπειρογνώμονες των οικονομικών επιτελείων των χωρών της ευρωζώνης, αλλά με την ιδιότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής (EFC) και με αντικείμενο την προετοιμασία του τακτικού Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως το αργότερο έως το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου πρέπει να ληφθεί η απόφαση εκταμίευσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Πηγή: In.gr