Στο μικροσκόπιο της τρόικας το κενό χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος

 Αθήνα
Κρίσιμη συνάντηση θα έχει το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας που με τους Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), προκειμένου να κλείσουν τα 2,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 11,9 δισ. ευρώ του πακέτου περικοπών της διετίας 2013 -2014.Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές επιδιώκουν να καταλήξουν στα εξής:

– Να αποφασίσουν το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, δηλαδή να συμφωνήσουν για τα επίπεδα που θα διαμορφωθεί η ύφεση το 2012, το 2013 και ενδεχομένως το 2014, αλλά και για τα εναλλακτικά σενάρια που αφορούν στο ΑΕΠ. Η ελληνική πλευρά ήδη έχει από προχθές παρουσιάσει τα σενάρια της, αλλά η τρόικα δεν έχει ακόμη εκφράσει άποψη.

– Να καταλήξουν στα σενάρια για την εξέλιξη τους χρέους, τα οποία θα συμπεριληφθούν στην σχετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

-Να προσδιορίσουν με ποια φορολογικά μέτρα θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό (fiscal gap) ύψους 2 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία – τριετία. Την Πέμπτη έγινε μια πρώτη συζήτηση, η οποία θα επαναληφθεί και το απόγευμα.

– Να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος (π.χ. με συμβολή της Ευρωζώνης, με κούρεμα ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, με μειώσεις επιτοκίων, κ.ο.κ..) σε περίπτωση επιμήκυνσής του έως το 2016.

Πηγή: In.gr