Στο 6,5% εκτοξεύεται η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων

Στο 6,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο, εκτοξεύεται τη Δευτέρα το κόστος δανεισμού της Ισπανίας εν μέσω των ανησυχιών που έγειρε η είδηση για τη διάσωση της Bankia.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου ενισχύεται κατά 16 μονάδες βάσης τη Δευτέρα στο 6,5%, ενώ το ισπανικό spread διαμορφώνεται στις 510 μ.β. Σημειώνεται ότι αυτά τα επίπεδα κόστους δανεισμού θεωρούνται μη βιώσιμα και είναι η υψηλότερη απόδοση που έχει καταγράψει η Ισπανία στους δεκαετείς της τίτλους από τον περασμένο Νοέμβριο οπότε κι αναγκάστηκε να παρέμβει η ΕΚΤ αγοράζοντας ομόλογα της ισπανικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ανακοινώθηκε πως η Bankia θα λάβει κρατική στήριξη ύψους 19 δισ. ευρώ, που θα οδηγήσει σε κατά 80% με 90% κρατικοποίησή της.

Μικτές μεταβολές εμφανίζουν σήμερα τα spreads της υπόλοιπης περιφέρειας με το ελληνικό να υποχωρεί κατά 50 μ.β. στις 2.833 μ.β., ενώ το ιρλανδικό, πορτογαλικό και ιταλικό ενισχύονται ελαφρώς στις 604 μ.β. (+3,40 μ.β.), 1.096 μ.β. (+9,40 μ.β.) και 434 μ.β. (+5,30 μ.β.), αντίστοιχα.

Τα πενταετή CDS (κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) της Ισπανίας διαμορφώνονται αυτή την ώρα στις 550 μ.β.

Απόδοση 6% ή μεγαλύτερη για τα 10ετή ισπανικά ομόλογα είναι εξαιρετικά υψηλή, δεδομένης της πολυμορφίας της ισπανικής οικονομίας και των προοπτικών ανάπτυξης που έχει, σχολίασε τη Δευτέρα το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Jose Manuel Gonzalez-Paramo.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την εκτόξευση των ισπανικών αποδόσεων δεν πρέπει να κατηγορούνται οι κερδοσκόποι, καθώς όπως υποστηρίζει, οι αιτίες είναι μεγαλύτερες και βαθύτερες. Η αγορά χρέους της Ιταλίας που είναι μεγαλύτερη και διαθέτει περισσότερη ρευστότητα υποφέρει επίσης από υψηλά επιτόκια δανεισμού, συμπλήρωσε ο Paramo.

Οι χρηματαγορές θέλουν από την Ισπανία και την Ιταλία να συνεχίσουν με τις μεταρρυθμίσεις, και από τη στιγμή που δουνξ πως αυτό συμβαίνει τότε οι αποδόσεις θα αρχίσουν να υποχωρούν, σημείωσε.

Πηγή:www.capital.gr