Στο 96,9% διαμορφώθηκε η συμμετοχή στο PSI – Δεν εντάχθηκε ομόλογο που λήγει το Μάιο

Αθήνα

Στο 96,9% διαμορφώθηκε τελικά η συμμετοχή των επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών.

Το ελληνικό δημόσιο ολοκλήρωσε σήμερα, Τετάρτη, τον τρίτο και τελευταίο διακανονισμό για την ανταλλαγή 135 σειρών ομολόγων αξίας 205,5 δισ. ευρώ, «κουρεύοντας» ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 199 δισ. ευρώ.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Reuters ότι κάτοχοι oμολόγων αλλοδαπού δικαίου ύψους περίπου 6,4 δισ. ευρώ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή, μεταξύ των οποίων και κάτοχοι ομολόγου που λήγει στα μέσα του επόμενου μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει σύντομα τι θα κάνει με τον συγκεκριμένο τίτλο.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η απόφαση για την πληρωμή ή μη των ομολογιούχων που δεν εντάχθηκαν στο PSI θα ληφθεί σε συνεννόηση με την τρόικα.

«Ομόλογα αξίας 6,4 δισ. ευρώ δεν συμμετείχαν στο PSI, μεταξύ αυτών και το ομόλογο ύψους 435 εκατ. ευρώ περίπου, που λήγει στις 15 Μαΐου» δήλωσε το στέλεχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι επιλογές που έχει η κυβέρνηση είναι τρεις: Να αποπληρώσει τα ομόλογα στη λήξη τους, να μην τα αποπληρώσει, ανοίγοντας το δρόμο για την διεκδίκηση αποζημίωσης μέσω της δικαστικής οδού ή να υποβάλει νέα πρόταση, διασφαλίζοντας όμως παράλληλα την ισότιμη μεταχείρισή τους με όσους συμμετείχαν στην ανταλλαγή.

«Δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για το τί θα γίνει (με τα ομόλογα που δεν συμμετέχουν). Εξετάζονται εναλλακτικές δυνατότητες» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι στην ανταλλαγή δεν συμμετείχε επίσης ομόλογο ύψους 183 εκατ. ευρώ που λήγει στις 13 Σεπτεμβρίου.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα του PSI. Ευχαριστούμε όλους τους πιστωτές που ανταποκρίθηκαν θετικά στις προσκλήσεις μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης.

«Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας μας, κάτι που θα χρειαστεί επίμονες προσπάθειες και τη συνεχιζόμενη στήριξη από τους πιστωτές μας» προσέθεσε.

Ο σημερινός διακανονισμός αφορά την ανταλλαγή τίτλων σε ξένο δίκαιο ονομαστικής αξίας 522.340.241,73 ευρώ.