Συγκροτείται διυπουργική επιτροπή για τη βιομηχανική πολιτική

Αθήνα

Διυπουργική επιτροπή, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη βιομηχανική πολιτική αποφασίστηκε να συσταθεί τις επόμενες ημέρες, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, η επιτροπή θα εξετάζει οριζόντια τα θέματα και θα επιδιώξει να εξειδικεύσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο βιομηχανικής πολιτικής.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, αυτό είναι αναγκαίο λόγω της παρούσας χρονικής συγκυρίας, και της ανάγκης να σωθούν θέσεις εργασίας, αλλά και να δημιουργηθούν καινούριες. Είναι όμως, πρόσθεσε, αναγκαίο και για το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της τη βιομηχανική πολιτική.

Στη σύσκεψη, παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος πρότεινε τη διαμόρφωση «Συμφώνου Βιομηχανικής Πολιτικής» στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

 

Το Σύμφωνο, σύμφωνα με την πρόταση, θα αποτελέσει την ατζέντα της Διϋπουργικής Επιτροπής που αποφασίστηκε σήμερα να συγκροτηθεί προκειμένου να εξετάζει οριζόντια τα θέματα της βιομηχανίας.

Η νέα βιομηχανική πολιτική σε συνδυασμό με την καινοτομία θα συζητηθούν σε σχετική ημερίδα που διοργανώνει ο ΣΕΒ, την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα. Στόχος της εκδήλωσης είναι «να συζητηθούν οι παράμετροι μίας σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας με δεδομένη την επαναφορά της βιομηχανικής πολιτικής στη σημερινή ευρωπαϊκή ατζέντα».

Την Τρίτη θα ανακοινωθούν επίσης τα αποτελέσματα έρευνας αναφορικά με τις επιδόσεις και τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε στις 2.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του Πολυτεχνείου.

Επίσης θα εξετασθούν οι προοπτικές για επτά κλάδους της μεταποίησης (Βιομηχανία Παραγωγής Ενέργειας, Περιβαλλοντική Βιομηχανία, Δομικά Υλικά και Μεταλλικές Κατασκευές, Παραγωγική Αλυσίδα Τροφίμων, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας, Υγεία και Έτοιμο Ένδυμα-«Δημιουργική» Βιομηχανία).

In.gr