Συνεχίζουν με μικρές απώλειες οι ευρωαγορές μετά τα μάκρο


Με αρνητικό πρόσημο συνεχίζουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Τετάρτης μετά τα τελευταία στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης και ενώ οι επενδυτές περιμένουν την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας αργότερα σήμερα στην Ουάσινγκτον.

Η αισιοδοξία των επενδυτών ότι οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών θα αποκατασταθούν μετά την υπογραφή της συμφωνίας δέχτηκε χθες ένα ισχυρό πλήγμα μετά από ένα δημοσίευμα του Bloomberg ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν κάποια άμεση μείωση των υφιστάμενων δασμών.

Αντίθετα, η Ουάσινγκτον αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητους τους δασμούς για περίοδο τουλάχιστον 10 μηνών, καθώς θα αξιολογεί την συμμόρφωση της Κίνας στους όρους της συμφωνίας.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημειώνει μικρές απώλειες 0,03% στις 419,47 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,07% στις 13.446,28 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με μέτριους ρυθμούς το 2019.

Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% το 2019 σε προσαρμοσμένη βάση, μετά από άνοδο 1,5% το 2018, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Η μέτρηση της Destatis ξεπέρασε πάντως τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 0,5% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Ο γαλλικός CAC-40 χάνει 0,05% στις 6.038,14 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,2% στις 7.637,45 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί σε ποσοστό 0,3%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 χάνει 0,4%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2% τον Νοέμβριο από τον Οκτώβριο. Σε ετήσια βάση η παραγωγή υποχώρησε κατά 1,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Παράλληλα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στα 20,7 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 197,7 δισ. ευρώ και τις εισαγωγές τα 177 δισ. ευρώ.Source link