Συντονισμένη δράση για την παγκόσμια ανάπτυξη ζητά το ΔΝΤ

Αθήνα
Την προειδοποίηση ότι η επιβράδυνση του προγράμματος μηνιαίων αγορών ομολόγων από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα επηρεάσει τις αναδυόμενες οικονομίες διατυπώνουν οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε έκθεση που έχουν ετοιμάσει για τη Σύνοδο του G20.Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20) συναντώνται αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη, φιλοξενούμενοι της Ρωσίας.

Επισήμως, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των σημαντικότερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη πρόκειται να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και να εξετάσουν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που πλέον μεταφέρεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες καταγράφεται σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης και πλήττονται τα εθνικά νομίσματα.

Στην έκθεση του ΔΝΤ που θα παρουσιασθεί στη Σύνοδο θα τονίζεται πως οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν γίνει περισσότερο εμφανείς και ότι οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες καθίστανται περισσότερο οδηγοί της παγκόσμιας ανάπτυξης, καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιβράδυνσης.

Σύμφωνα με το Reuters, το ΔΝΤ αναφέρει στην έκθεσή τους πως οι αναδυόμενες οικονομίες είναι ευάλωτες στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed. Στο πλαίσιο αυτό ζητά ετοιμότητα για το χειρισμό της ενίσχυσης της χρηματοπιστωτικής αποσταθεροποίησης, ενώ καλεί για μία συντονισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο δράση για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης και την καλύτερη διαχείριση των κινδύνων.

Το ΔΝΤ θα αναφέρει πως οι διαχειριστές της πολιτικής ίσως χρειαστεί να είναι σε επιφυλακή για μία άτακτη προσαρμογή, συμπεριλαμβανομένης και της παρέμβασης για την εξομάλυνση της υπερβάλλουσας μεταβλητότητας, προσθέτοντας πως οι αναπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να επιτρέψουν στις ισοτιμίες να ανταποκριθούν στις αλλαγές των θεμελιωδών μεγεθών.

Πηγή: In.gr