Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Ισπανία

Μια μέρα μετά τη δραματική ανακοίνωση του Ισπανού Υπουργού Προϋπολογισμού ότι η χώρα του έχει πρακτικά αποκλειστεί από τις αγορές, πληροφορίες από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι Γερμανία και Ευρωπαϊκή Ένωση ψάχνουν επειγόντως τρόπους διάσωσης των ισπανικών τραπεζών – παρά το ότι η Μαδρίτη δεν έχει ζητήσει ακόμη επισήμως βοήθεια και φυσικά αρνείται να δεχτεί ένα πρόγραμμα διεθνούς εποπτείας στα πρότυπα των ‘μικρών’ του ευρώ.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και δήλωσε πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρωζώνης είναι ξανά ‘δυσλειτουργικές’, αποφάσισε να αφήσει το επιτόκιο της αμετάβλητο στο 1%, διαψεύδοντας έτσι τις ελπίδες για  χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής ή – έστω – για μια νέα πλημμύρα φτηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες του ευρώ. 

Στις Βρυξέλλες, ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκουίντο, μετά τις συνομιλίες του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για ένα αίτημα της Ισπανίας για διάσωση. Η Ισπανία, είπε ο ντε Γκουίντο, θα περιμένει πρώτα τα αποτελέσματα της έκθεσης του ΔΝΤ και του ελέγχου του ισπανικού τραπεζικού τομέα από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρία τα οποία θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του μήνα και στη συνέχεια θα πάρει τις αποφάσεις της για το πώς θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της.

Στη Φραγκφούρτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ότι οι κεφαλαιαγορές δεν κάνουν λάθος να ανησυχούν για το μέλλον της Ευρωζώνης, υποτιμούν όμως την ισχυρή πολιτική δέσμευση που στηρίζει το ενιαίο νόμισμα. Ο Ντράγκι καλωσόρισε τη «συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών να εργαστούν σε ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την πλήρη οικονομική και νομισματική ένωση», όπως είπε,  που αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο του Ιουνίου. «Ορισμένα από τα προβλήματα της Ευρωζώνης δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν τη νομισματική πολιτική. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό η νομισματική πολιτική να καλύψει την έλλειψη δράσης των άλλων θεσμών», κατέληξε ο Ντράγκι, αν και αναγνώρισε ότι η διατήρηση του επιτοκίου στο 1% αυτή τη φορά δεν έγινε με ομόφωνη απόφαση των μελών της ΕΚΤ, καθώς κάποια μέλη, όχι τα περισσότερα όμως, ζήτησαν μείωση του επιτοκίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις προσκείμενες στις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες προς το πρακτορείο Ρόιτερ, έχει αρχίσει η επεξεργασία σχεδίων και σεναρίων για ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ισπανία και ομάδες νομικών εξετάζουν το γράμμα των ευρωπαϊκών συνθηκών προκειμένου να δουν αν η Μαδρίτη μπορεί να πάρει χρήματα από τα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης δίχως το στίγμα ενός κανονικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, ο στόχος είναι να μην υποχρεωθεί η Ισπανία να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα της επιβληθεί από το εξωτερικό και κυρίως να μην τεθεί υπό την εποπτεία των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπως έγινε με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι θα μπορούσε κάλλιστα να δανείσει απευθείας το ισπανικό ταμείο διάσωσης FROB και όχι την κυβέρνηση της Μαδρίτης ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο μόνιμος δηλαδή μηχανισμός της Ευρωζώνης που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο, ωστόσο οι νομικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητούν τη νομιμότητα μιας τέτοιας ρύθμισης.

Η Ισπανία είναι η πρώτη μεγάλη χώρα που βρίσκεται στο στόχαστρο των αγορών και υπό πίεση να δεχτεί ευρωπαϊκή βοήθεια – μετά τη διάσωση των τριών ‘μικρών’ της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στα δύο χρόνια που κρατάει η κρίση. Το πρίμιουμ κινδύνου που ζητούν οι επενδυτές για τα 10ετή ομόλογα της Ισπανίας σε σχέση με τα γερμανικά έχει βρεθεί από την περασμένη βδομάδα σε νέο ιστορικό υψηλό από την ένταξη της χώρας στο ευρώ και στο ύψος εκείνο όπου οι μικροί είχαν ζητήσει διάσωση.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως χτες εκδηλώθηκε και η πρώτη δημόσια γερμανική πίεση προς την Ισπανία να ζητήσει διάσωση, δια στόματος ενός βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών που θεωρείται προσκείμενος στην ίδια τη Μέρκελ. «Νομίζω ότι η Ισπανία χρειάζεται να τεθεί υπό μια ομπρέλα διάσωσης όχι  εξαιτίας της χώρας (του δημόσιου ελλείμματος δηλαδή)  αλλά εξαιτίας των τραπεζών της», είπε ο Βόλκερ Κάουντερ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλια ARD και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι η Μαδρίτη θα λάβει άμεση βοήθεια για τις τράπεζες της από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης ενώ επέμεινε ότι η βοήθεια προς την Ισπανία πρέπει να δοθεί με τους συνήθεις πολιτικούς όρους – αυτούς που ίσχυσαν δηλαδή και για τους ‘μικρούς’.

Πηγή: banknews.gr