Σχέδιο για την απόσυρση δημοσίου χρέους ύψους 91 δισ. ευρώ

Αθήνα
Με συγκεκριμένη πρόταση για την απόσυρση δημοσίου χρέους ύψους 91 δισ. ευρώ αναμένεται να προσέλθει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Το γενικό πλαίσιο της πρότασης αυτής, η οποία προϋποθέτει πως η Ελλάδα θα πράξει πρώτα όλα όσα έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει στο πλαίσιο του Μνημονίου, παρουσίασε την Τρίτη στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους κατά 41+50 δισ. ευρώ.

Όπως εκτίμησε οι κανόνες που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών και ισχύουν για την Ισπανία και την Ιρλανδία θα ισχύσουν τόσο για την Κύπρο, αλλά και για την Πορτογαλία και για την Ελλάδα.

Αν συμβεί αυτό τόνισε πως ο ESM θα μπορεί ν’ αποφασίσει την διακράτηση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών που ενισχύει και ανακεφαλαιοποιεί για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που προβλέπεται στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής για το Ελληνικό Δημόσιο και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα διευκόλυνε στη μείωση του ονομαστικού δημοσίου χρέους κατά 25% του ΑΕΠ ή κατά 50 δισ. ευρώ περίπου.

Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως εάν παράλληλα αποφασισθεί η πλήρης συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσω των ομολόγων ελληνικού Δικαίου που έχει στην κατοχή της αυτό θα προσέφερε μείωση του δημοσίου χρέους κατά 27 δισ. ευρώ ή 13,5% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ απέκτησε την παρελθούσα τριετία μέσω παρεμβάσεων ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου συνολικής ονομαστικής αξίας 57 δισ. ευρώ περίπου καταβάλλοντας για την απόκτησή τους περίπου 30 δισ. ευρώ. Αν λοιπόν αυτά αποπληρωθούν στην τιμή κτήση το Ελληνικό Δημόσιο θα αποσύρει σημαντικό μέρος χρέους.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην πρότασή που έχει κάνει προς τις Διοικήσεις των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων ώστε να χρησιμοποιήσουν τα ομόλογα του EFSF που έχουν αποκτήσει λόγω της συμμετοχής τους στο PSI για να αγοράσουν στη δευτερογενή αγορά νέα ελληνικά ομόλογα αγγλικού δικαίου.

Όπως είπε, αυτό με σημερινούς όρους θα μπορούσε να οδηγήσει συμψηφιστικά σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης σε περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέος κατά 7% του ΑΕΠ ή κατά 14 δισ. ευρώ.

Πηγή: in.gr