“Ταύρος” η JP Morgan: Αγοράστε στη βουτιά των μετοχών, τα 40 μεγάλα buys από την Ευρώπη

“Ταύρος” η JP Morgan: Αγοράστε στη βουτιά των μετοχών, τα 40 μεγάλα buys από την Ευρώπη


Της Ελευθερίας Κούρταλη

Κόντρα στις προειδοποιήσεις πολλών διεθνών οίκων για περαιτέρω διόρθωση στις αγορές έως το τέλος του έτους, ακόμα και της τάξης του 10%-20%, η JP Morgan εκτιμά πως παρά την τρέχουσα αδυναμία των αγορών, δεν αναμένει το αρνητικό κλίμα να συνεχιστεί και συστήνει στους επενδυτές να αγοράσουν στη βουτιά των μετοχών. 

Συγκεκριμένα δηλώνει overweight για τις μετοχές της Ευρωζώνης, των Αναδυόμενων Αγορών και της Ιαπωνίας και ουδέτερη για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα συστήνει και αυτή, όπως οι Citigroup, Société Générale και BofA τις προηγούμενες ημέρες, ενίσχυση των τοποθετήσεων στις τράπεζες οι οποίες, όπως τονίζει, είναι φθηνές, έχουν υποαποδώσει, βλέπουν την κερδοφορία να βελτιώνεται και αναμένεται να επωφεληθούν από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων. Παράλληλα, overweight στάση τηρεί και για τον κλάδο της ενέργειας και των ορυκτών, ενώ τηρεί underweight θέσεις στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης. 

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες, βλέπει 10% περιθώριο ανόδου για τον δείκτη MSCI Ευρωζώνης και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 50, και 8% άνοδο για τον Stoxx 600 και τον MSCI Ευρώπης. Υπό το βασικό σενάριο της JP Morgan οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό θα είναι προσωρινές ενώ το μέτωπο της ανάπτυξής καθώς και της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής παραμένει υποστηρικτικό για τις μετοχές. Στο αισιόδοξο σενάριο της τράπεζας, η κατάσταση με την Covid 19 αναμένεται να ομαλοποιηθεί γρήγορα και η οικονομία θα δεχθεί ισχυρή ώθηση από τις καταναλωτικές, τις επιχειρηματικές και τις κρατικές δαπάνες. Στο πιο δυσμενές σενάριο, η συνέχιση της αβεβαιότητας με την πανδημία προκαλεί παρατεταμένη αδυναμία στην οικονομία.

Η JP Morgan εξακολουθεί να εκτιμά πως οι αγορές θα δουν ένα σημαντικό εσωτερικό rotation έως το τέλος του έτους, το οποίο θα οδηγηθεί από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και από το τέλος της επιπεδοποίησης της καμπύλης των αποδόσεων, ευνοώντας τις μετοχές και τους κλάδους “αξίας”. 

Όπως επισημαίνει, πολλοί ανησυχούν για το πόσο θα διαρκέσει αυτό το rotation, καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης είναι μικτές με κάποιες οικονομίες να αναμένεται να δουν επιβράδυνση μετά την κορύφωση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο. Εκτιμά πως δεν θα διαρκέσει μόνο εάν υπάρξει ένα ισχυρό σοκ από τον συνδυασμό “τιμές ενέργειας-πληθωρισμός-Fed” ο οποίος θα χτυπήσει την ανάπτυξη. Όπως ωστόσο τονίζει, αυτοί οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό οι οποίο και αυξάνονται και αποτελούν βασικό σενάριο για πολλούς, είναι υπερβολικοί.

Συγκεκριμένα, σημειώνει, οι δείκτες Οικονομικής Έκπληξης CESI ΗΠΑ, ευρωζώνης και Κίνας απέχουν πολύ από το έδαφος “εφησυχασμού” που ήταν στο πρώτο τρίμηνο και από τα τρέχοντα αρνητικά επίπεδα, είναι πιθανό να βελτιωθούν. Ταυτόχρονα, ακόμη και με την τιμή του πετρελαίου να αυξάνεται στα 100 δολάρια, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση θα μειωθεί στο μισό έως το β’ εξάμηνο του επόμενου έτους.

Παράλληλα πιστεύει ότι οι πιστωτικοί φόβοι γύρω από την Κίνα, ενώ εκτιμά ότι οι ανησυχίες γύρω από την παραλλαγή Δέλτα θα υποχωρήσουν, είναι πιθανές περαιτέρω δημοσιονομικές δαπάνες, οι αγορές εργασίας παραμένουν ισχυρές, τα αποθέματα θα αναπληρωθούν και οι επενδυτές θα νιώσουν άνετα με το tapering της Fed.

Συνεπώς, και ενώ τελικά είδαμε μια διόρθωση 5% στις αγορές, μετά από ένα χρόνο χωρίς κάποια οπισθοχώρηση τέτοιου μεγέθους, η JP Morgan πιστεύει ότι η αδυναμία σε επίπεδο δεικτών δεν θα επιμείνει έως τα τέλη του έτους, ειδικά στην ευρωζώνη αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά γενικότερα. Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική τράπεζα παρουσιάζει τα 40 μεγάλα buys της από την περιοχή της  Ευρώπης, τα οποία είναι τα εξής:Source link