Τα ξένα ΜΜΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα

Ως νίκη υπέρ του ευρώ «διαβάζει» το αποτέλεσμα ο διεθνής Τύπος

«Καρφωμένα» στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με έκτακτες μεταδόσεις, αναλύσεις και ρεπορτάζ για το αποτέλεσμα της κάλπης, στο οποίο «διαβάζουν» επικράτηση του ευρώ σε μία διχασμένη Ελλάδα και δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού με ευρωπαϊκή κατεύθυνση -που αποτελεί και το νέο στοίχημα για το ελληνικό μέλλον στο ενιαίο νόμισμα. «Μικρή ανάσα» δίνει η έκβαση της κάλπης κατά το γερμανικό Spiegel, «η χώρα βγαίνει από τις κάλπες κομμένη στα δύο» λέει η ιταλική Repubblica. «Τα κόμματα υπέρ της διάσωσης κερδίζουν στην Ελλάδα» γράφει η ισπανική El Pais.

Τα πρώτα exit poll και η ακόλουθη ροή αποτελεσμάτων που έδωσε προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έκαναν με αστραπιαία ταχύτητα το γύρο του κόσμου. Πρώτη είδηση στις ηλεκτρονικές πύλες των μεγαλύτερων διεθνών μέσων στην Ευρώπη και την Αμερική, ακόμη και στο αραβόφωνο Al Jazeera. Απευθείας ανταποκρίσεις και συνδέσεις με την Ελλάδα για την εκλογική αναμέτρηση, στην οποία τα διεθνή μέσα ενημέρωσης «είδαν» την καθοριστική στιγμή για το μέλλον της Ελλάδας στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Τώρα το μέλλον της χώρας στο ευρώ ενδέχεται να εξαρτάται από τις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, αναφέρει το BBC επισημαίνοντας ότι η ελληνική δεξιά θα επιχειρήσει τη συγκρότηση κυβέρνησης. Το δίκτυο μεταφέρει τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα ψήφισε υπέρ της παραμονής στο ενιαίο νόμισμα.

Και στη δήλωσή του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας ότι η Ελλάδα «θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις», ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, Μάρκ Λόουεν, αναφέρει πως αυτό υποδεικνύει ότι ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να προχωρήσει με τις περικοπές δαπανών που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας.

«Οι Έλληνες ψήφισαν υπέρ του ευρώ» είναι ο τίτλος στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο του Sky News επάνω από τη φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά.

Πρώτη είδηση η Ελλάδα και στον Guardian, που γράφει ότι «οι ψηφοφόροι έδωσαν μία ευκαιρία στο κοινό νόμισμα». Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχασε, αλλά θα είναι μία σκληρή αντιπολίτευση.

«Η χώρα βγήκε από τις κάλπες κομμένη στα δύο. Η Ελλάδα διχασμένη, νίκη της δεξιάς υπέρ του ευρώ» λέει στο δικτυακό της τόπο η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, αναφέροντας ότι η συντηρητικοί απηύθυναν έκκληση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά από την Αριστερά ήλθε «όχι» και οδηγούνται σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το ΠΑΣΟΚ. «Ανάσα ανακούφισης για την Ευρώπη» με τη νίκη των κομμάτων υπέρ του ευρώ, γράφει η εφημερίδα που καλύπτει με μπαράζ από ρεπορτάζ και βίντεο τις ελληνικές κάλπες.

«Δυνατή η πλειοψηφία. Οι νεοναζί στο Κοινοβούλιο» λέει επίσης στο πρωτοσέλιδό της η Stampa. H Corriere della Sera σημειώνει πως η δεξιά με τους Σοσιαλιστές συγκροτούν πλειοψηφία υπέρ του ευρώ και σε άρθρο της μιλά για «νίκη του ευρώ έναντι της δραχμής».

Με επιφυλακτική… ανακούφιση υποδέχθηκαν τα γερμανικά ΜΜΕ τα πρώτα αποτελέσματα, μετά τις ομιλίες Σαμαρά και Τσίπρα, έχοντας επισημάνει νωρίτερα τον κίνδυνο νέου αδιεξόδου στην Αθήνα: «Λίγο από ελπίδα» τιτλοφορεί το Spiegel το ρεπορτάζ του για το τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως η έκβαση των εκλογών δίνει «μόνο μία σύντομη ανάσα». «Η χώρα είναι βαθιά διχασμένη, η νέα κυβέρνηση ξεκινά υπό δύσκολες συνθήκες και παραμένει η απειλή του χάους εάν οι Έλληνες δεν καταφέρουν τελικά να συνεννοηθούν» τονίζει το περιοδικό.

Ανάλογη η προσέγγιση και της οικονομικής Handelsblatt, που γράφει πως φαίνεται μεν ότι η Αθήνα οδεύει σε σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά «τα προβλήματα της χώρας δεν εξαφανίστηκαν και η Ελλάδα έχει ελάχιστο χρόνο». Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί πρέπει «να σηκώσει τα μανίκια και να δράσει, και μάλιστα εντατικά».

«Οι φιλοευρωπαϊστές γιορτάζουν τη νίκη, ο κόσμος των αγορών ανασάνει» γράφουν οι γερμανικοί Financial Times, υποστηρίζοντας πως, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται πως αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο για την Ευρωζώνη. «Τα σχέδια για έξοδο από το ευρώ μπορούν να μείνουν στα συρτάρια των τραπεζών» γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας και την ανακούφιση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

«Τα κόμματα υπέρ της διάσωσης κερδίζουν τις εκλογές στην Ελλάδα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στο δικτυακό τόπο της ισπανικής El Pais, επισημαίνοντας ότι μία κυβέρνηση συνασπισμού δίνει «ανάσα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτενής η κάλυψη του γαλλικού Monde για τις εκλογές στην Ελλάδα: στην δικτυακή της έκδοση η εφημερίδα είχε συνεχή ροή ειδήσεων ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες και μέχρι αργά το βράδυ. Οι αναγνώστες απηύθυναν αρκετά ερωτήματα για το πώς εξελίχτηκαν τα πράγματα, άλλοι (όπως και ο Monde) έδωσαν έμφαση στην παγίωση της παρουσίας της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο.

Τη δήλωση υποστηρικτή της ΝΔ ότι το μεγάλο νέο είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ προβάλλει σαν τίτλο της η Liberation. Το ρεπορτάζ καλύπτει και την συγκέντρωση των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ και καταγράφει την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα όπως και τις εκτιμήσεις ότι νέες εκλογές δεν θα αργήσουν.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το CNN μεταφέρει τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι πρόκειται για «νίκη για όλη την Ευρώπη». Το αμερικανικό δίκτυο φιλοξενεί πλήθος θεμάτων για την Ελλάδα και ρεπορτάζ για την «οικονομική και πολιτική κρίση που έχει δραματικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων».

«Η Ελλάδα υπέρ της διάσωσης» γράφει η Wall Street Journal. «Οι Έλληνες εκλογείς έβαλαν τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών και προς το παρόν απομακρύνονται οι φόβοι για επικείμενη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη» συνεχίζει.

Η Washington Post αναφέρει ότι «το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επικράτησε στις εκλογές της Κυριακής και έχει πλέον την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού που θα προσπαθήσει να συμμορφωθεί με τους όρους που προβλέπει η συμφωνία διάσωσης της οικονομίας και να διασφαλίσει τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη».

Πηγή: banknews.gr