Τα ταμεία στήριξης θα πρέπει να παρεμβαίνουν στην αγορά ομολόγων, λέει ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ

Φρανκφούρτη, Γερμανία
Τα ταμεία ευρωστήριξης (EFSF και ESM που θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Ιουλίου) θα πρέπει να παρεμβαίνουν στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, επισημαίνει σε συνέντευξή του στους Financial Times το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, ενώ παράλληλα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για μείωση των επιτοκίων, ακόμα και μέσα στον Ιούλιο.

Με την παρέμβαση των ταμείων ευρωστήριξης στη δευτεροιγενή αγορά, εκτιμάται ότι θα εκτονωθούν οι ασφυκτικές πιέσεις στο κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ο κ. Κερέ εκφράζει την έκπληξή του που μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν ζήτησε από τον EFSF να αγοράσει κρατικά ομόλογα για να μειώσει τα επιτόκια.

«Βεβαίως αποτελεί μυστήριο γιατί επετράπη στο EFSF πριν από περίπου ένα χρόνο να παρέμβει στη δευτερογενή αγορά και οι κυβερνήσεις επέλεξαν να μην χρησιμοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα», σημείωσε.

«Οι τρέχουσες συνθήκες θα δικαίωναν μία παρέμβαση από το EFSF στη δευτερογενή αγορά, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα συμβεί με το σωστό υπόβαθρο των πολιτικών αποφάσεων και λύσεων για τα βασικά θέματα και υπό αυστηρούς όρους», σημειώνει.

Πριν γίνουν αγορές ομολόγων από τον EFSF πρέπει να ζητείται η άδεια της ΕΚΤ.

Ο κ. Κερέ λέει ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα στήριζε μία τέτοια κίνηση, επειδή το κόστος κρατικού δανεισμού δεν αντανακλά θεμελιώδη μεγέθη των ευρωπαϊκών οικονομιών, αλλά «την αγωνία της αγοράς όσον αφορά την πορεία των πολιτικών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν, ιδίως στην Ισπανία για να αντιμετωπιστεί το τραπεζικό πρόβλημα».

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτηες απορρίπτει την ιδέα επανενεργοποίησης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (SMP), καθώς, όπως υποστηρίζει, «δεν είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση δημοσιονομικών προβλημάτων ή για τη βοήθεια τραπεζών που έχουν προβλήματα φερεγγυότητας».

Τέλος, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, λέγονταες ότι αυτό το θέμα «είχε συζητηθεί στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας και αναμένω ότι θα συζητηθεί περαιτέρω στην προσεχή συνεδρίαση», η οποία είναι στις 5 Ιουλίου.

Πηγή: in.gr