Τελική προσπάθεια συμφωνίας με την τρόικα για πλειστηριασμούς, ΕΑΣ

Αθήνα

Με την ελληνική πλευρά να ξεκαθαρίζει ότι επιδιώκει συμφωνία με την τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών, αλλά όχι με κάθε τίμημα, βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα συνάντηση των υπουργών Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Οικονομικών Γ.Στουρνάρα και στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.
Στο τραπέζι θα βρεθεί και το θέμα των ΕΑΣ, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και να δοθεί πράσινο φως στη δόση του 1 δισ. ευρώ. «Θα εκπλαγούμε αν δεν υπάρξει συμφωνία για τα ΕΑΣ τη Δευτέρα» δήλωναν την Κυριακή αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών.

Αντίθετα, σημαντική απόκλιση με τους εκπροσώπους των δανειστών υπήρχε μέχρι και χθες στο κρίσιμο ζήτημα των πλειστηριασμών. Ωστόσο, το γεγονός ότι κλείστηκε νέο ραντεβού για το θέμα αφήνει ελπίδες για αλλαγή στάσης από την τρόικα, αφού, όπως έγινε γνωστό από χθες, νέα συνάντηση θα υπήρχε μόνο αν οι προϊστάμενοι των τροϊκανών έδιναν σχετική εντολή.

Κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάριζε χθες (Κυριακή) ότι μετά το αδιέξοδο των συναντήσεων οι τροϊκανοί θα ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους και αναλόγως -προφανώς με τις εντολές που θα πάρουν- θα κριθεί εάν υπάρξει νέα συνάντηση, σήμερα (Δευτέρα).

«Στόχος είναι να συμφωνήσουμε με την τρόικα, όπως και στο θέμα των ΕΑΣ, αλλά είναι προφανές ότι δεν θα συμφωνήσουμε με κάθε τίμημα (…) η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω και να δεχθεί ό,τι της προσφέρεται» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στον ΣΚΑΙ τη Δευτέρα, επισημαίνοντας την ευαισθησία του θέματος λόγω των σοβαρών κοινωνικών συνεπειών.

Στη συνάντηση που διεξήχθη το απόγευμα της Κυριακής μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη και των επικεφαλής της τρόικας διαπιστώθηκε απόκλιση απόψεων για τη μεταβατική χρονιά του 2014 σε ό,τι αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στο ευνοϊκό καθεστώς.

«Από τα 100 μέτρα απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές έχουν καλυφθεί μόνο τα 20 μέτρα», δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως εξήγησε: «Διαφωνούμε στους αριθμούς και στα κριτήρια για τη μεταβατική περίοδο. Υπάρχει αρκετή απόσταση».

 

Ιn.gr