Τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού προτάσσει ο Ράιχενμπαχ

Αθήνα

«Ουδέν σχόλιο» απάντησε ο επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, σε ερώτηση δημοσιογράφων, μετά τη συνάντησή του το πρωί της Πέμπτης με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη, σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη για νέα μέτρα. Ο επικεφαλής της Task Force τόνισε, πάντως, ότι χρειάζεται να βελτιωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και όχι να επιβληθούν νέοι φόροι.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση αναφέρεται πως επιπλέον προσαρμογή έως το 2016 θα απαιτήσει επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από τη φορολογική διοίκηση, ίσα με το 3,5% του ΑΕΠ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του επικεφαλής της Task Force με τον υπουργό Ανάπτυξης τέθηκε η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η χάραξη του σχεδίου για το νέο ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στο νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει τις θέσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την ουσία και την αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ. Όπως είπε ο υπουργός, στόχος είναι το νέο ΕΣΠΑ να έχει ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Στόχος, όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι να υπάρχει ευθεία συνεργασία τραπεζών με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε ότι είναι σημαντικό για το νέο ΕΣΠΑ να σχεδιαστούν εργαλεία για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Αναφερόμενος στους έμμεσους φόρους, ο επικεφαλής της Task Force σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί, χωρίς να αυξήσει τους φόρους, όπως τον ΦΠΑ. Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της θεωρίας και της πράξης, δηλαδή της είσπραξης των φόρων.

Κατά τον ίδιο, υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης είσπραξης, π.χ. του ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η Task Force έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες απέφυγε να αποκαλύψει, προς την ελληνική κυβέρνηση για την είσπραξη του ΦΠΑ. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι φόροι στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτεροι σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατών-μελών της ΕΕ.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η λέξη- κλειδί, από εδώ και πέρα, είναι η πλήρης αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

«Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της, να υπάρξει στοιχειώδης υπευθυνότητα από την αντιπολίτευση και έκφραση εμπιστοσύνης από την πλευρά της τρόικας» τόνισε.

Πηγή: In.gr