Το καλοκαίρι του 2014 «βλέπει» ο Γ.Στουρνάρας το αίτημα μείωσης του χρέους

Αθήνα
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη βελγική οικονομική εφημερίδα Les Echos.

Απαντώντας σε ερώτημα για πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους παρατήρησε ότι στο Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου συζητήθηκε ότι εφ’όσον η Ελλάδα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα, θα λαμβάνονταν μέτρα για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
«Νομίζω ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, θα είμαι σε θέση να ζητήσω από τους συναδέλφους μου την εφαρμογή αυτής της απόφασης. Η Ελλάδα το αξίζει» υπογράμμισε.

Για το ίδιο θέμα είχε ερωτηθεί την Παρασκευή και ο επικεφαλής του Eurogroup, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Για το θέμα της περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί -εφόσον παραστεί ανάγκη- τον Απρίλιο του 2014, υπό τις προϋποθέσεις της ύπαρξης πρωτογενών πλεονασμάτων και τήρησης των μεταρρυθμίσεων.

Η συνέντευξη Στουρνάρα 

Κληθείς να σχολιάσει την ευελιξία που επέδειξε η Κομισιόν δίνοντας παράταση για μείωση του ελλείμματος σε χώρες όπως η Γαλλία, ο υπουργός δήλωσε ότι δέχεται «απόλυτα» την πολιτική αυτή που είναι σε αντίθεση με την επιβληθείσα «κοντόφθαλμη» πολιτική προς την Ελλάδα.

«Όταν η κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, επί 11 μήνες το 2012, γιατί φοβόταν ότι η χώρα θα έβγαινε από το ευρώ. Αυτό συνιστά ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα κοντόφθαλμης πολιτικής» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Και η Ελλάδα έλαβε τον περασμένο Νοέμβριο μια παράταση δύο χρόνων μέχρι το 2016. Σήμερα, έχουμε όλοι μας καταλάβει ότι μόνη της, η δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς να συνοδεύεται από πρωτοβουλίες ανάπτυξης, φέρνει τη λιτότητα και βάζει σε δοκιμασία μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.»

Υπογράμμισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, η τραπεζική ένωση θα πρέπει να ενεργοποιηθεί σε όλο της το εύρος, διότι εάν υπάρξει καθυστέρηση, θα αφήσουμε πάλι ακάλυπτη την ευρωζώνη.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να πετυχαίνει «καλά αποτελέσματα», αφού πέρυσι κατέγραψε ένα πρωτογενές δημόσιο έλλειμμα (εκτός πληρωμών του χρέους) της τάξεως του 1,2% του ΑΕΠ δηλαδή καλύτερο από το προβλεπόμενο 1,5% του ΑΕΠ.

Επίσης, τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2013 το έλλειμμα είναι μόνο 300 εκατ. ευρώ αντί για 3 δισ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά, είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τον τουρισμό που εάν φέρει στην Ελλάδα πάνω από 16 εκατ. τουρίστες, «τότε οι στόχοι θα επιτευχθούν» υπογράμμισε.

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι ο ΟΟΣΑ προβλέπει μια ακόμα αρνητική ανάπτυξη για το 2014, ο υπουργός απάντησε:

«Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι θα επανέλθει η ανάπτυξη από το ερχόμενο έτος. Μετά από πολλά τρίμηνα πτώσης της παραγωγής, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Μην υποτιμάτε τη βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών. Ένα μέρος της προσαρμογής προέρχεται από τη μείωση των εισαγωγών, αλλά ένα άλλο μέρος εξηγείται από την άνοδο των εξαγωγών που στηρίζεται στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μισθών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,1% μέσα στους πρώτους μήνες του 2013. Η μείωση των τιμών, που αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό, ξεκίνησε από τον Μάρτιο. Αυτό είναι προς όφελος της ανταγωνιστικότητας καθώς επίσης και της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων».

Πηγή: In.gr