Το κανόνι της Bankia

Καημένη Ισπανία! Στα βήματά μας κι εσύ… Και τι να πούμε για τους μετόχους της Bankia… Στα χνάρια όσων άτυχων μπήκαν στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής για να δουν την αξία της μετοχής τους μέσα στους επόμενους 18 μήνες να απομειώνεται ως και 80%… Βεβαίως στην ισπανικήBankia η απομείωση της αξίας των μετοχών από την εισαγωγή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο – που έγινε πριν 11 μήνες, τον περασμένο Ιούλιο – είναι ακόμη στο 57%. Αλλά μπορεί να έχει και συνέχεια…

Κι όλα αυτά με μια τράπεζα που αποτελεί προϊόν συγχώνευσης τεσσάρων περιφερειακών ταμιευτηρίων και παράλληλα προϊόν μιας από τις τέσσερις μέχρι σήμερα αναδιαρθρώσεις του ισπανικού τραπεζικού τομέα οι οποίες – υποτίθεται – είχαν λύσει το πρόβλημα των ισπανικών τραπεζών κατά τρόπο οριστικό και μόνιμο….

Όπως όλοι γνωρίζουμε το μεγάλο πάρτι δανεισμού των τραπεζών του ευρωπαϊκού Βορρά προς τα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας στα χρόνια του ευρώ δημιούργησε στην Ελλάδα μια φούσκα στον δημόσιο τομέα και στην Ισπανία μια φούσκα στεγαστικών δανείων και ακινήτων. Η Ελλάδα έσκασε πρώτη, η Ισπανία σκάει τώρα – κι εκεί η βραδυφλεγής βόμβα βρίσκεται στις τράπεζες.

Από το 2009 μέχρι σήμερα η ισπανική κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε τέσσερις αναδιαρθρώσεις του τραπεζικού τομέα δίχως να καταφέρει να πείσει τους επενδυτές ότι η εκκαθάριση των προβληματικών δανείων έχει ολοκληρωθεί ή ότι τα κεφάλαια των ισπανικών τραπεζών είναι επαρκή. Η τελευταία ‘βόμβα’ που έπεσε την περασμένη βδομάδα  – και που φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε έναν νέο, πέμπτο κι ενδεχομένως… φαρμακερό κύκλο αναδιάρθρωσης του ισπανικού τραπεζικού συστήματος – ήταν από τη Bankia.

Η Bankia είναι η τέταρτη σε μέγεθος ισπανική τράπεζα και προέκυψε πέρσι από τη συγχώνευση τεσσάρων περιφερειακών ταμιευτηρίων που βαρύνονταν με ουκ ολίγα προβληματικά στεγαστικά. Η συγχώνευση διευκολύνθηκε με μια ένεση κρατικών κεφαλαίων ύψους 4.5 δις ευρώ προκειμένου να απορροφηθούν οι ζημιές των ταμιευτηρίων. Η νέα μεγάλη τράπεζα εισήχθη στο Χρηματιστήριο τον Ιούλιο του 2011 και με μια επιθετική καμπάνια κατάφερε και μάζεψε αρκετά λεφτά.

Μέχρι το Μάιο όλα φαίνονταν να πηγαίνουν καλά. Για το 2011 η Bankia ανακοίνωνε κέρδη 300 εκατ. ευρώ. Αλλά εκεί ακριβώς αποφάσισε  να αναθεωρήσει τα οικονομικά της στοιχεία και να ανακοινώσει ζημιές ύψους 3 δις ευρώ. Έτσι η μητρική εταιρεία BFA υποχρεώθηκε να ζητήσει από τη Μαδρίτη κεφαλαιακή ένεση 19 δις ευρώ – εντελώς εκτός των μέχρι σήμερα εκτιμήσεων – και μάλιστα επιπλέον των 4,5 δις ευρώ που είχε ήδη λάβει η τράπεζα τον περασμένο Οκτώβριο, εκδίδοντας προνομιούχες μετοχές προς το δημόσιο.

Οι ζημιές των 3 δις ευρώ προέκυψαν επειδή η Bankiaαποφάσισε να προχωρήσει σε  πολύ μεγαλύτερες διαγραφές από αυτές που την υποχρέωνε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα στον αναθεωρημένο ισολογισμό της η τράπεζα σχημάτισε προβλέψεις ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ για διαγραφές προβληματικών στεγαστικών δανείων και επιπλέον διατύπωσε την υπόθεση ότι το 8%-10% των στεγαστικών δανείων της θα γίνουν προβληματικά – μια τοποθέτηση πουτάραξε τα νερά καθώς οι Ισπανοί τραπεζίτες μέχρι στιγμής υποστήριζαν ότι παρά την ύφεση και την ανεργία τα προβληματικά δάνεια δεν θα αυξηθούν πολύ στην Ισπανία γιατί η νομοθεσία δυσκολεύει τον κόσμο απλά να δώσει πίσω στην τράπεζα το σπίτι του και να αποκηρύξει το χρέος του.

Η διοίκηση της Bankia όμως ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον όσον αφορά την ίδια, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετικήδιότι είναι φορτωμένη με τεράστιο αριθμό κατασχεμένων ιδιοκτησιών που εν μέσω της ύφεσης δεν μπορούν να πουληθούν, έχει παράλληλα μεγάλη έκθεση σε κατασκευαστικές ακινήτων οι οποίες – λόγω της ύφεσης κι αυτές – περνούν κατά κύματα στο ‘κόκκινο’ και παράλληλα επιβαρύνεται με συμμετοχές σε άλλες εταιρείες που πρέπει να πουληθούν με ζημία προκειμένου η τράπεζα να πιάσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που έχουν ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στο πλαίσιο του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Για παράδειγμα, οι υπόλοιπες ζημιές της Bankia αφορούνδιαγραφή ύψους 1,6 δις ευρώ από ζημιές στη πώληση εταιρικού μεριδίου ύψους 12% της αεροπορικής εταιρίαςInternational Airlines Group και 5% της ενεργειακής Iberdrola.

Αυτό που εξηγεί ωστόσο το βάθος της αναστάτωσης είναι τα μεγέθη. Το ποσό των κρατικών κεφαλαίων που ζητά η Bankia από το ισπανικό δημόσιο είναι τεράστιο: 19 δις ευρώ τη στιγμή που η ισπανική κυβέρνηση δήλωνε – και είχε προϋπολογίσει – ότι το σύνολο των κεφαλαίων που θα χρειαστούν όλες μαζί οι ισπανικές τράπεζες ήταν 15 δις ευρώ. Και μάλιστα ενώ στο βάθος έχουμε πρόσφατες κυβερνητικές εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι οι ισολογισμοί των ισπανικών τραπεζών είναι πλέον επιβαρημένοι με κατασχεμένα ακίνητα που δεν είναι δυνατόν να πουληθούν και άλλα προβληματικά στεγαστικά, καταναλωτικά αλλά και επιχειρηματικά δάνεια στον κλάδο ακινήτων ύψους 184 δις ευρώ.

Η διάσωση της Bankia αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη τραπεζική διάσωση στην Ισπανία και μια κρίσιμη εξέλιξη που τρέφει τις ανησυχίες ότι η Μαδρίτη δεν θα μπορέσει να αποφύγει την ευρωπαϊκή διάσωση, με αποτέλεσμα η κρίση χρέους της Ευρωζώνης να περάσει σε ένα νέο – μάλλον τελικό – και πολύ πιο επικίνδυνο στάδιο. Η ισπανική κυβέρνηση καλείται δηλαδή να αντλήσει από τις κεφαλαιαγορές άλλα 19 δις ευρώ για τη Bankia, σε μια συγκυρία όπου το κόστος δανεισμού του ισπανικού δημοσίου αυξάνεται και όπου θα πρέπει να καταβάλλει πρίμιουμ σχεδόν κατά 5% έναντι των γερμανικών ομολόγων.

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών πηγών στο πρακτορείο Ρόιτερ, η κυβέρνηση Ραχόι φέρεται ότι μελετά τη συγχώνευση της Bankia με δύο άλλες τράπεζες, τις Catalunya Banc και Novagalicia Banco, σε μια μεγάλη κρατική τράπεζα που θα πουληθεί στον ιδιωτικό τομέα μετά από τρία χρόνια. Επί του παρόντος πάντως η διάσωση της Bankia θα επηρεάσει άμεσα  το ύψος του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος της Ισπανίας. Τώρα το πόσο διαχειρίσιμα θα είναι τα ισπανικά νούμερα – με δεδομένη την ανάγκη της Μαδρίτης να τροφοδοτήσει με νέα κεφάλαια και την Καταλονία – θα μας το δείξουν οι επόμενοι μήνες…

Πηγή: banknews.gr