Το Μνημόνιο είχε λάθη, παραδέχεται ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Την άποψη πως ο σχεδιασμός του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας είχε λάθη και πως η κυβέρνηση δαπάνησε πολιτικά κεφάλαια αντιστεκόμενη στην λαϊκιστική αντιπολίτευση εκφράζει ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε άρθρο του την Τρίτη στους Financial Times.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στα επιτεύγματα της κυβέρνησης στο σκέλος της οικονομίας, στις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού και στις διαρθρωτικές αδυναμίες που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και κυρίως στην μάχη για την δημόσια διοίκηση.

«Η κυβέρνηση δαπάνησε πολιτικά κεφάλαια αντιστεκόμενη στην λαϊκιστική αντιπολίτευση. Βεβαίως, έγιναν λάθη και σημειώθηκαν καθυστερήσεις. Αυτό όμως, δεν εξηγεί την αρνητική στάση που έχουν σήμερα πολλοί και την βεβαιότητα που εκφράζεται πως η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει», αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναγνωρίζει πως το αρχικό Μνημόνιο είχε λάθη και έπρεπε να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις. «Είναι ξεκάθαρο ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος είχε λάθη και πως έπρεπε κατά συνέπεια να διορθωθεί. Το επιτόκιο ήταν πολύ υψηλό και η περίοδος αποπληρωμής πολύ σύντομη. Και τα προβλήματα αποδοτικότητας που εμπόδισαν την εφαρμογή του προγράμματος, δεν αντιμετωπίστηκαν σθεναρά», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πάντως ο ίδιος δεν αποδίδει την αδυναμία πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές το 2012 στα σφάλματα στον σχεδιασμό του προγράμματος ή στην εφαρμογή του, όσο με ευρύτερα συστημικά θέματα της Ευρωζώνης, το εκλογικό πρόγραμμα στην ΕΕ όπως επίσης και την πραγματικότητα των αριθμών ως προς τα χρέη.

Καταλήγοντας ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει πως η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από τον ομολογιούχο και ότι σήμερα η στρατηγική του να κερδίζεις χρόνο είναι στην πράξη η μόνη λογική επιλογή.

«Αυτό δίνει στην Ελλάδα τον χρόνο να αποδείξει ότι μπορεί να τελειώσει το έργο που ξεκίνησε, ενώ προσφέρει στην Ευρώπη τον χρόνο να σκεφτεί τις επιλογές και τα εργαλεία για να βοηθήσει τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση με τρόπο ρεαλιστικό – καθιστώντας το δανειακό βάρος βιώσιμο, χωρίς το δράμα που θα επέφερε στην Ευρωζώνη ενδεχόμενη αναδιάρθρωση ή η χρεοκοπία», αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος.