Το «ΟΚ» στον ESM για να αποφευχθεί το χάος ζητά ο Σόιμπλε από το Συνταγματικό Δικαστήριο

Με τον κίνδυνο «απρόβλεπτων συνεπειών» για την γερμανική οικονομία ιδιαίτερα και για την Ευρωζώνη γενικότερα προσπάθησε να πείσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης να μην καθυστερήσει την κύρωση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM, κατά την προφορική διαδικασία ενώπιον των δικαστών. 

Στην ακρόαση της Τρίτης, το Δικαστήριο εξετάζει τις θέσεις της κυβέρνησης και των προσφεύγοντων κατά των νόμων για τον ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που υπερψήφισε με ευρεία πλειοψηφία η Βουλή. Ωστόσο, οι νόμοι δεν έχουν κυρωθεί καθώς ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ αποφάσισε να σεβαστεί την έκκληση της Καρλσρούης και να μην τους υπογράψει μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις προσφυγές.

Όπως επανέλαβε στο ξεκίνημα της διαδικασίας ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Αντρέας Φόσκουλε, η Καρλσρούη θα ζυγίσει την Τρίτη μόνο το εάν θα καθυστερήσει το νόμο μέχρι την οριστική της απόφαση αργότερα. Πάντως, ο Φόσκουλε σημείωσε ότι «το Σύνταγμα ισχύει και σε περιόδους οικονομικής κρίσης».

Ο Β.Σόιμπλε ανέφερε στους δικαστές πως «σημαντική καθυστέρηση του ESM θα μπορούσε να ενισχύσει έντονα την αβεβαιότητα στις αγορές πέρα από τη Γερμανία και να μειώσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ευρωζώνης να λάβει σημαντικές αποφάσεις εγκαίρως».

Μπλόκο στον μηχανισμό, συνέχισε ο Σόιμπλε, θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τη γερμανική οικονομία, υποστηρίζοντας επιπλέον πως θα ενίσχυε τη σεναριολογία για έξοδο χωρών από την Ευρωζώνη.

Το δικαστήριο κάλεσε πληθώρα ανώτατων Γερμανών αξιωματούχων στη διαδικασία της Τρίτης, ανάμεσά τους τον πρόεδρο της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν.

Πηγή: banknews.gr