Το πρωτογενές πλεόνασμα «κλειδώνει» στη συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας

Aθήνα
Σε πλεόνασμα 400 – 450 εκατ. ευρώ περίπου φέρονται να καταλήγουν για το πρωτογενές αποτέλεσμα του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013 τρόικα και κυβέρνηση. Το ζήτημα των δημοσιονομικών μεγεθών θα απασχολήσει τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα, Παρασκευή, το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών οι Πόλ Τόμσεν, Ματθίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ με τον υπουργό Γ.Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Η τρόικα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα εξετάσουν το κλείσιμο του προϋπολογισμού 2013, θα συζητήσουν για τον τρόπο διάθεσης των 2 δισ. ευρώ που αναμένεται να περισσέψουν  από το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, ενώ θα εξετάσουν και ζητήματα σχετικά με τις υπερβάσεις δαπανών και τις υστερήσεις εσόδων.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν και τα προκαταρκτικά στοιχεία για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού 2014 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2017. Ήδη η τρόικα έχει ζητήσει να υπάρξει σχεδιασμός για αξιόπιστα μέτρα για την περίοδο 2015-16, τα οποία θα ενεργοποιηθούν -εφόσον χρειαστεί- εντός του 2014 για την κάλυψη  του δημοσιονομικού κενού 4 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό δεν θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ και ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα , καθώς στο σκέλος των εισπράξεων, οι όποιες πρόσθετες ανάγκες, θα καλυφθούν αυτόματα από την αύξηση του ΑΕΠ.

Πηγή: In.gr