Τρία σενάρια από τον ΟΟΣΑ για την αναδιάρθρωση χρέους

Το κρατικό χρέος σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία δεν θα είναι βιώσιμο, αν τα επιτόκια της αγοράς παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, σημειώνει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και αναφέρει τρία πιθανά σενάρια σε μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους.

«Ακόμη και αν οι κυβερνήσεις είναι περισσότερο ή λιγότερο σε μία πορεία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων τους, οι δημοσιονομικές τους θέσεις δεν θα είναι βιώσιμες, αν τα επιτόκια της αγοράς θα παραμείνουν επί μακρόν στα σημερινά τους επίπεδα», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ και αναφέρει τρεις πολιτικές επιλογές εφόσον συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι σε όλες τις περιπτώσεις.

Η πρώτη επιλογή είναι να συνεχισθεί η χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ με επιτόκια πολύ χαμηλότερα απ’ αυτά της αγοράς.

«Ωστόσο», αναφέρεται στην έκθεση, «αν κάποια από αυτές τις χώρες δεν είναι τελικά σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της με το επιτόκιο που έχει προσφερθεί, η συνέχιση της βοήθειας θα αναβάλει απλώς την απόφαση για τη μη βιωσιμότητα των καταστάσεων».

Αν και η συνέχιση της βοήθειας μπορεί να ηρεμήσει τις αγορές βραχυπρόθεσμα, προσθέτει ο ΟΟΣΑ, αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων των ομολόγων, αν τα δάνεια από το δημόσιο τομέα προβλέπεται να έχουν ανώτερο στάτους.

«Αν η βοήθεια από το δημόσιο τομέα δεν μειώσει σημαντικά την πιθανότητα χρεοκοπίας, θα μεταφρασθεί σε μεγαλύτερα πριμ κινδύνου», σημειώνεται στην έκθεση.

Η δεύτερη επιλογή είναι ο αναπρογραμματισμός (σ.σ.: επιμήκυνση) του υφιστάμενου χρέους, αλλά αυτός πρέπει να αφορά «μία πολύ μακρά χρονική περίοδο» και χαμηλά επιτόκια για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Η τρίτη επιλογή αφορά τη μείωση του χρέους με μία ευρείας κλίμακας αναδιάρθρωσή του.

«Ωστόσο», σημειώνεται, «η χρήση αυτής της επιλογής περιορίζεται από την ανάγκη να δοθούν επαρκείς απαντήσεις σε τρία θέματα: Πώς να αποφευχθεί μία κατάρρευση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών τομέων, πώς να αντιμετωπισθεί η μετάδοση των επιπτώσεων σε άλλες χώρες μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος και πώς να εμποδιστεί ένα ντόμινο επιπτώσεων από τη μία χώρα σε άλλες».

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης (rescheduling) του ελληνικού χρέους, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

«Η απόφαση να κινηθούμε σε μία κατεύθυνση επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους δεν μου φαίνεται κακή», σημείωσε, καθώς «δίνει στην Ελλάδα χρόνο να αφομοιώσει τα μέτρα προσαρμογής. Για τις αγορές, μία καθυστέρηση στην αποπληρωμή είναι μικρότερο κακό, που δεν συνεπάγεται μία μείωση του κεφαλαίου».