ΥΠΑΝ – Λίγο πριν την λήξη της αναστολή τέλος 2013 , η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς

Αθήνα

«Δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε το θέμα των πλειστηριασμών» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης στη Βουλή, μη αποδεχόμενος τροπολογία της ΔΗΜΑΡ για παράταση της αναστολής τους έως το 2015.
Ο Κ.Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι η αναστολή ισχύει μέχρι το τέλος του 2013 και ότι η πρακτική των κυβερνήσεων για το θέμα αυτό «είναι να νομοθετούν στο τέλος της χρονιάς, το τελευταίο δίμηνο, διότι αυτό λέει και η κοινή λογική».
Η ανησυχία βεβαίως εντείνεται κυρίως μετά την εισήγηση στην έκθεση της τρόικας για σταδιακή άρση της απαγόρευσης από το 2014. Στο πλαίσιο αυτό η επισήμανση του κ. Χατζηδάκη ότι το  θέμα αυτό θα συζητηθεί αργότερα, αφού έχουν υπάρξει και όλες οι συνεννοήσεις, όπως προβλέπει το μνημόνιο με την τρόικα δεν καθησυχάζει ιδιαίτερα.
Ειδικότερα, λαμβάνοντας το λόγο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση των ενήμερων δανειοληπτών, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, θύμισε ότι υπάρχει ρύθμιση -με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης και μετά από συνεννόηση με την τρόικα- που παρατείνει την αναστολή των πλειστηριασμών έως και το τέλος του 2013. «Η παράταση αυτή ισχύει και θα ισχύει για ακόμα 6 με 7 μήνες», είπε ο υπουργός.
Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί κατά την αποψινή ψηφοφορία να αποδεχθεί την τροπολογία (της ΔΗΜΑΡ), διότι η κοινή λογική επιτάσσει αυτή η συζήτηση να γίνει πριν το τέλος της λήξης της παράτασης αναστολής των πλειστηριασμών, δηλαδή λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, που είναι το τέλος του έτους.
«Η πρακτική των κυβερνήσεων, από το 2009 και εντεύθεν, για το θέμα αυτό είναι να νομοθετούν στο τέλος της χρονιάς, το τελευταίο δίμηνο, διότι αυτό λέει και η κοινή λογική.»
»Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό, αλλά κάθε πράγμα στην ώρα του. Αυτή την ώρα δεν προτιθέμεθα να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί αργότερα, αφού έχουν υπάρξει και όλες οι συνεννοήσεις, όπως προβλέπει το μνημόνιο με την τρόικα, και να είστε βέβαιοι ότι φυσικά όλες οι απόψεις θα ληφθούν υπόψη και η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το θέμα με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία», δήλωσε ο υπουργός.
Δεκτό το ακατάσχετο λογαριασμού 1.500 ευρώ
Πάντως, η κυβέρνηση έκανε δεκτή διακομματική τροπολογία, που προβλέπει ακατάσχετο 1.500 ευρώ ατομικού λογαριασμού και ακατάσχετο 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό.
Η τροπολογία είχε κατατεθεί από τους βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, με επικεφαλής τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θάνο Μωραΐτη.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, η κυβέρνηση την αποδέχεται διότι την θεωρεί σωστή και δίκαιη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ