Υποβαθμίσεις και άλλων χώρων βλέπει η Moody’s αν χρεωκοπήσει η Ελλάδα

Tο χρέος της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας κινδυνεύει να υποβαθμιστεί κατά πολλές βαθμίδες στην κατηγορία junk σε περίπτωση χρεωκοπίας της Ελλάδας, δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ο επικεφαλής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Moody’s για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

«Η χρεωκοπία της Ελλάδας θα ήταν μεγάλος αποσταθεροποιητικός παράγοντας και θα είχε επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα και άλλων χωρών στην Ευρώπη» δήλωσε ο Αλάστερ Γουίλσον σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Ο κ. Γουίλσον προσέθεσε ότι μετά από μια πιθανή χρεωκοπία της Ελλάδας, στο στόχαστρο των αγορών θα έμπαινε η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που συμμετέχουν και αυτές σε προγράμματα διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Σε ερώτηση για τον αν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν στο επίπεδο μη επενδυτικού βαθμού, αν χρεωκοπήσει η Ελλάδα, ο Wilson απάντησε: «Δυνητικά, ναι…Αν χρεωκοπήσει η Ελλάδα, δυνητικά θα μπορούσαν να υπάρξουν υποβαθμίσεις πολλών βαθμίδων για τις αδύναμες χώρες».

Ο Wilson είπε πάντως ότι η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αλλά και αυτές οι χώρες θα βρεθούν υπό την πίεση των αγορών και θα μπορούσαν να υποστούν υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης.