Υπό πίεση ο Πορτογάλος πρωθυπουργός για να επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο

Λισαβόνα, Πορτογαλία
Η παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας στις ισπανικές τράπεζες έχει προκαλέσει πολεμική στην Πορτογαλία με τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο να αντιμετωπίζει πλέον πιέσεις για να βελτιώσει τους όρους του δανείου των 78 δισ. ευρώ που δόθηκε στη χώρα του τον Μάιο του 2011.

Ο Κοέλιο αρχικά έχει απορρίψει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου βοήθειας της Πορτογαλίας ακόμη και στην περίπτωση που το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών τού προσφέρει την ευκαιρία.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητήσουμε νέους όρους» σημείωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός. Όμως «αν υπάρξει κάποιος ειδικός όρος που θα πρέπει να εφαρμοστεί και στις άλλες χώρες που έχουν ζητήσει βοήθεια, δεν αμφιβάλλω ότι αυτό θα γίνει» προσέθεσε.

Η διαφορά στην αντιμετώπιση της Πορτογαλίας, η οποία για να λάβει το δάνειο των 78 δισ.ευρώ αναγκάστηκε να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και λιτότητας, και της Ισπανίας, οι τράπεζες της οποίας θα λάβουν 100 δισ. ευρώ χωρίς προφανές αντάλλαγμα, δεν διαφεύγει από τον πορτογαλικό Τύπο.

Στο κύριο άρθρο της η οικονομική εφημερίδα Jornal de Negocios εκφράζει την πικρία που νιώθει μεγάλη μερίδα των Πορτογάλων. «Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας που είπε ψέματα για τα δημοσιονομικά της και των ισπανικών τραπεζών που είπαν ψέματα για τους ισολογισμούς τους;», αναρωτιέται ο συντάκτης του άρθρου. «Είναι ξεκάθαρο ότι τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ είναι μέρος μιας διάσωσης της Ισπανίας» προσθέτει.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν κράτη πρώτης κατηγορίας και κράτη δεύτερης κατηγορίας», καταγγέλλει από την πλευρά του ο Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, ο οποίος ζήτησε από τον Κοέλιο να δράσει ώστε η χώρα να «έχει την ίδια αντιμετώπιση με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παρόλα αυτά ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Diario Economico, εκτίμησε ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» για την Πορτογαλία να επωφεληθεί μιας επαναδιαπραγμάτευσης καθώς «δεν υπάρχει νομική βάση γι’ αυτό».

Οικονομολόγοι και επιχειρηματίες συμμετέχουν στη συζήτηση αυτή, ενώ οι περισσότεροι υπογραμμίζουν ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ισπανία, βασικός οικονομικός εταίρος της Πορτογαλίας, θα έχει επιπτώσεις στις εξαγωγές της τελευταίας στις οποίες βασίζεται η πορτογαλική κυβέρνηση για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Κάποιοι προτιμούν να αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το μέλλον εκτιμώντας ότι η βοήθεια στις ισπανικές τράπεζες θα έχει θετικό αντίκτυπο και ίσως θα βελτιώσει τις πιθανότητες της Πορτογαλίας να λάβει νέα οικονομική βοήθεια στην περίπτωση που δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2013, όπως είναι προγραμματισμένο.

Ο Κοέλιο πάντως επανέλαβε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να ζητήσει «ούτε περισσότερο χρόνο, ούτε περισσότερα χρήματα» και ότι θα σεβαστεί απόλυτα τις απαιτήσεις της τρόικας (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ).

Πηγή: in.gr