Φλερτάρει με τις 850 μονάδες το Χρηματιστήριο


Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Πλησίον των 850 μονάδων επιχειρεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις αντίδρασης μετά τη διολίσθηση σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, αν και ακόμη απέχει αρκετά από το να βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη τάση του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,30% στις 849,73 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,31% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.034,87 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,52% στις 513,82 μονάδες.

Αν και το ΧΑ δείχνει ακόμη σημάδια επιφυλακτικότητας, το θετικό πρόσημο της συντριπτικής πλειονότητας των τίτλων του επιδρά καταλυτικά στην προσέγγιση των 850 μονάδων, της πρώτης αντίστασης που θα πρέπει να διαπεράσει ώστε να βελτιώσει κατάτι τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του. Βέβαια, η οριστική λήξη του πτωτικού καναλιού θα έρθει μόνο με την ανάπτυξη των 880 – 885 μονάδων, ωστόσο, η συνέχιση μιας λελογισμένης και δίχως υπερβολές αντίδρασης είναι το μείζον στην παρούσα συγκυρία.

Εμφανής η “αποστράγγιση” ρευστότητας

Αυτό που είχε προβληματίσει από χτες την αγορά ήταν η διαφορά στα επίπεδα του τζίρου μεταξύ του sell off της Δευτέρας και της μικρής αντίδρασης της Τρίτης. Ωστόσο, όπως είχε επισημάνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, αν σκεφτεί κάποιος πόσα χρήματα έχει σηκώσει και σηκώνει η αγορά από το επενδυτικό κοινό, ελληνικό και ξένο, το τελευταίο διάστημα μπορεί να καταλάβει γιατί έχει αυτή την εικόνα.

Μπορεί η αγορά να έχει κάνει στάση το τελευταίο διάστημα χωνεύοντας κέρδη και περιμένοντας την ολοκλήρωση των ΑΜΚ παρόλα αυτά ξέρουμε ότι τα νέα είναι μπροστά μας. Οι ξένοι πολύ στοχευμένα τοποθετούνται στην αγορά σε επιλεκτικές εταιρίες δίνοντας παράλληλα ρευστότητα από επενδυτές που είναι πωλητές και αποφασίζουν να τοποθετηθούν σε άλλους τίτλους.

Αυτός είναι και ο λόγος που το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να κινείται σημαντική και η περιφέρεια με κάποιους εισηγμένους να αποφασίζουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να προχωρήσουν και σε ΑΜΚ. Είναι λογικό πως κάθε κύμα της ελληνική αγοράς προσελκύει και νέα κεφάλαια που αποφασίσουν να τοποθετηθούν παρόλα αυτά πάντα χρειάζονται και χρονικές ανάσες από την ίδια την αγορά πριν μας δείξει το επόμενο τασικό κομμάτι, καταλήγει ο ίδιος.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Βιοχάλκο, Πειραιώς και Jumbo σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΟΠΑΠ, Motor Oil, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Titan, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Λάμδα.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, Coca Cola, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ, με τον Σαράντη να μην έχει μεταβολή και τον ΟΛΠ να είναι στο -0,51%.Source link