«Φλερτ» Εθνικής – Eurobank με «προίκα» το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

 

 

 

 

 

 

 Αθήνα
Καταιγιστικές εξελίξεις στην τραπεζική σκακιέρα φέρνει το ενδεχόμενο μετοχικής συνεργασίας της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, ενώ στο τοπίο μπαίνει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει «προίκα» σε ενδεχόμενη συμφωνία. Μιλώντας στο in.gr πηγές από τις δύο τράπεζες αρνήθηκαν να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν, λέγοντας πως θα το κάνουν μόνο εφόσον τους ζητηθεί από τις εποπτικές αρχές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του in.gr, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε διευκρινίσεις από τις δύο τράπεζες. Η διαπραγμάτευση των μετοχών των δύο τραπεζών έχει ανασταλεί και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει και σύγκληση της Διοίκησης της Eurobank.

Όπως όλα δείχνουν, λίγες μέρες μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο της Εμπορικής, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Εθνική και την Eurobank, καθώς οι δύο τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο μετοχικής συνεργασίας τους. Μία τέτοια κίνηση φέρεται επίσης να έχει και την υποστήριξη της κυβέρνησης και της ΤτΕ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τα επιτελεία των δύο τραπεζών εξετάζουν το ενδεχόμενο μετοχικής συνεργασίας για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας και βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία. Και στο παρελθόν οι δύο πλευρές είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό, πλην όμως είχαν στρέψει την προτεραιότητά τους σε άλλες συνεργασίες.

Οι πηγές αναφέρουν ότι πιθανή συνεργασία θα αποφέρει σημαντικά οφέλη από τις συνέργιες και θα μειώσει αισθητά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Άλλες πληροφορίες θέλουν τριπλή συγχώνευση Εθνικής – Eurobank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο η κάθε τράπεζα κατέχει ποσοστό της τάξεως του 6%. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κάτι που δεν μπορεί να συμβεί πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στο in.gr πηγές από τον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας αρνήθηκαν να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν την πληροφορία, λέγοντας πως θα το κάνουν εάν τους ζητηθεί από τις εποπτικές Αρχές. Αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν και στελέχη της Eurobank.

Πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι «γίνονται συζητήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από τις δύο τράπεζες διευκρινίσεις αναφορικά με τις σχετικές πληροφορίες που τις φέρουν να βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για μετοχική συνεργασία.

Στις 11.05 ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών και των παραγώγων των Εθνική Τράπεζα και Eurobank, όπως και η διαπραγμάτευση του παραγώγου του 20. Μέχρι εκείνη την ώρα η μετοχή της Εθνικής κέρδιζε 4,48% στα 2,1000 ευρώ και ο τίτλος της Eurobank ενισχυόταν κατά 5,50% στα 1,1500 ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση : «Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιριών «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» και «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.» σήμερα 5 Οκτωβρίου 2012 και έως ότου ενημερώσουν επαρκώς το επενδυτικό κοινό σχετικά με ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αναστέλλεται ακόμη προσωρινά και η διαπραγμάτευση όλων των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένου των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο των εταιριών «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» και «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.» , καθώς και των Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων ALPHA ETF FTSE ATHEX 20, NBGAM ETF ΓΔ Χ.Α. και NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30».

Πηγή: In.gr