Φόβοι για κούρεμα των εγγυημένων τιμών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Αθήνα
Αντιδράσεις από τους φορείς της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προκαλούν οι προτάσεις του υπουργείου Περιβάλοοντος για λήψη νέων μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ. Το πακέτο των μέτρων βαίνει προς υλοποίηση το φθινόπωρο και σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά βτων παραγωγών, θα περιλαμβάνει μείωση των εγγυημένων τιμών αγοράς της «πράσινης» ενέργειας για τις υφιστάμενες μονάδες, με κλίμακα που θα λαμβάνει υπόψη το κόστος επένδυσης και συγκεκριμένους συντελεστές απόδοσης της.

Εντάσσεται, δε, στο πακέτο των μέτρων που αποσκοπούν στο μηδενισμό του ελλείμματος της αγοράς ως το τέλος του 2014, όπως προβλέπει και το Μνημόνιο.

Με σημερινές ανακοινώσεις τους, οι φορείς των αιολικών και των φωτοβολταϊκών δηλώνουν μεν ότι προσέρχονται στο διάλογο, επισημαίνουν ωστόσο την ανάγκη τα μέτρα να ληφθούν μετά από προσεκτική μελέτη και τεκμηρίωση.

Η Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) τονίζει ότι τα περιθώρια βιωσιμότητας των αιολικών έργων έχουν ήδη περιοριστεί δραματικά στο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον των τελευταίων ετών.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι «αναγνωρίζοντας, όμως, το υπαρκτό πρόβλημα της ενεργειακής αγοράς που αντανακλάται στο έλλειμμα του Λειτουργού, στο οποίο ειρήσθω εν παρόδω ουδεμία συμβολή έχει ο κλάδος της αιολικής ενέργειας, θα προσέλθουμε στο διάλογο και θα καταθέσουμε δημιουργικές ολοκληρωμένες προτάσεις με στόχο την οριστική επίλυση του προβλήματος».

Η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά επίσης συμμετοχή του κλάδου στην ομάδα εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού του ενεργειακού μίγματος της χώρας για την επόμενη εικοσαετία.

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά κάνει λόγο για πρόταση του υπουργείου περί μεσοσταθμικής μείωσης των τιμών απορρόφησης της ηλιακής κιλοβατώρας κατά 45%, την οποία απορρίπτει ως βάση συζήτησης.

Αμφισβητεί επίσης τις εκτιμήσεις του υπουργείου για την εξέλιξη του ελλείμματος μετά και την πρόσφατη αύξηση του «τέλους ΑΠΕ» (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Αναφέρει επίσης ότι θα καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις με γνώμονα την βιωσιμότητα των επενδύσεων και του λογαριασμού ΑΠΕ, προειδοποιεί ωστόσο ότι αν οι προτάσεις αυτές στρεβλωθούν, αγνοηθούν ή κακοποιηθούν από την Πολιτεία θα κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ. Γ. Περιστέρης μιλώντας την Πέμπτη στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Είμαστε θετικοί σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει ως στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος πληρωμών των ΑΠΕ, αρκεί αυτή να βασίζεται σε σοβαρή μελέτη που θα καταγράφει τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε αρνητικοί σε λογικές οριζόντιου κουρέματος, αντίστοιχες με αυτές που εφαρμόστηκαν με την προ μηνών επιβολή «χαρατσιού» σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ»

Πηγή: In.gr