Χάνει τον ρυθμό της η Wall Street


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:24

Αδυναμία να διατηρήσουν τα αρχικά μικρά κέρδη τους δείχνουν οι δείκτες της Wall Street, που ξεκίνησαν ανοδικά επιδιώκοντας να ολοκληρώσουν θετικά την εβδομάδα, παρά τα ανησυτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν εχθές για τον πληθωρισμό.

Την Πέμπτη, οι δείκτες έκλεισαν με κέρδη, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο κατά 0,5% και να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό, τον Dow Jones να ενισχύεται κατά 0,1% και τον τεχνολογικό Nasdaq να προσθέτει 0,8%.

Η αγορά ξεκίνησε και τη σημερινή συνεδρίαση ανοδικά, παρότι η χθεσινή ανακοίνωση της έκθεσης για τον πληθωρισμό, έδειξε ότι ενισχύθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2008 καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την υγειονομική κρίση.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,6% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα μετά το +0,8% του Απριλίου, καταγράφοντας την υψηλότερη του από το 2009.

Ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 0,7%, επίσης περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,5% τόσο του δείκτη τιμών καταναλωτή όσο και του δομικού δείκτη.

Παρά τα υψηλότερα των εκτιμήσεων στοιχεία, οι επενδυτές συνεχίζουν να εκτιμούν ότι η άνοδος των τιμών θα είναι πρόσκαιρη καθώς οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους.

Παρ’ όλα αυτά, οι ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού και το ενδεχόμενο να αναγκάσει τη Federal Reserve να εγκαταλείψει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της νωρίτερα από ό,τι αναμένεται, συνεχίζουν να ψαλιδίζουν την επενδυτική όρεξη.

Οι αγοραστές βρίσκουν ωστόσο κάποιες στηρίξεις στην αντίδραση της αγοράς ομολόγων, με τις αποδόσεις να υποχωρούν παρά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Σημειώνεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε στο 1,47% εχθές για να πέσει κάτω από το 1,45% σήμερα.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές βλέπουν θετικά την προσπάθεια μιας διακομματικής ομάδας γερουσιαστών -πέντε Δημοκρατικών και πέντε Ρεπουμπλικανών- να προωθήσουν ένα σχέδιο δαπανών ύψους 579 δισ. δολάρια για υποδομές, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το πακέτο σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων που προωθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Εν μέσω αυτού του κλίματος και παρά το ανοδικό ξεκίνημα της αγοράς, οι δείκτες δείχνουν να χάνουν τον βηματισμό τους, με τις πιέσεις όμως να παραμένους ελεγχόμενες.

Ειδικότερα, ο Dow Jones απώλεσε τα αρχικά του κέρδη και πλέον υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,14% στις 34.416,32 μονάδες, ενώ αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και ο ευρύτερος S&P 500, που καταγράφει οριακές απώλειες 0,05% στις 4.237,20 μονάδες. Αντιθετα, ισχυρότερες αντιστάσεις δείχνουν οι τεχνολογικές μετοχές, με τον δείκτη να συνεχίζει σε θετικό έδαφος, γράφοντας μικρά κέρδη 0,10% στις 14.034,60 μονάδες.

Μέχρι στιγμής στην εβδομάδα, ο Dow Jones γράφει απώλειες 0,8%, ενώ αντίθετα ο S&P 500 ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,2% και ο Nasdaq προσθέτει 1,5%.Source link