ΧΑ: Οριακά “κρατάει” τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Του Δημήτρη Ζάντζα

Ήπια ανοδικά, οριακά πάνω από τις 700 μονάδες, κινείται την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.

Σε ποσοστό έως 4,7% βρέθηκε νωρίτερα να ενισχύεται ο δείκτης των τραπεζών, με τον τζίρο να παραμένει σε… ύπνωση, ενώ στη σύνθεση του FTSE20 ξεχωρίζουν ανοδικά οι μετοχές των Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank και ακολουθούν, μεταξύ άλλων, οι Eurobank, ΤΤ και ΕΤΕ.

Αντίθετα, με αρνητικό πρόσημο διαπραγματεύονται οι τίτλοι των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις εντοπίζονται στη μετοχή της Ελλάκτωρ.

«Η συνέχιση των πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο σε συνδυασμό με το κλίμα ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκε χθες στα κυριότερα διεθνή χρηματιστήρια περιόρισαν εκ νέου το συναλλακτικό ενδιαφέρον, διατηρώντας παράλληλα το κλίμα επιφυλακτικότητας και στην υπόλοιπη αγορά» σχολιάζει σήμερα η Beta Securities.

«Αναμενόμενα, σε ένα κλίμα έντονων αρνητικών διακυμάνσεων και η ελληνική αγορά δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο καταγράφοντας την 12η συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση στον τραπεζικό κλάδο όπου οι επιμέρους απώλειες κινούνται μεταξύ 11% και 46%» σημειώνει η χρηματιστηριακή, σχολιάζοντας πως «το μίγμα νέων παραμένει από αδιάφορο εώς αρνητικό βάζοντας και σήμερα το στοιχείο της συναλλακτικής συρρίκνωσης και της μεταβλητότητας στο προσκήνιο των χαρακτηριστικών της συνεδρίασης».

«Ωστόσο» συμπληρώνει η Beta, «η πίεση στον τραπεζικό κλάδο έχει φθάσει στο σημείο όπου με καλές πιθανότητες -βάσει του πρόσφατου παρελθόντος- παρατηρούνται έντονες ανοδικές αντιδράσεις. Εκτιμούμε ότι το κλίμα μεταβλητότητας ενδεχομένως να μετριαστεί στις συνεδριάσεις που ακολουθούν λόγω της παραδοσιακής εποχικότητας της Μ. Εβδομάδας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό θα συνοδευτεί από την αλλαγή της τάσης».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 703,87 μονάδες με οριακές απώλειες 0,01%. Κινούμενος σε εύρος διακύμανσης 10 περίπου μονάδων, βρέθηκε νωρίτερα να ενισχύεται σε ποσοστό έως 0,98%.

Για τον δείκτη των τραπεζών, τα κέρδη διαμορφώνονται σε 1,43% στις 269,21 μονάδες.

Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί στο ΧΑ όγκος 16,1 εκατ. τεμαχίων αξίας 14,3 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 67 μετοχές κινούνται πτωτικά, 51 ενισχύονται και 17 παραμένουν αμετάβλητες.

Πηγή:www.capital.gr