Χρηματιστήριο: Άνοδος με τραπεζικό άλμα και πακέτα


Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Ο τραπεζικός κλάδος, αλλά και η Coca Cola, ανέλαβαν σήμερα την ανοδική κίνηση στο χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς κατέγραψαν ισχυρά κέρδη με έντονη δραστηριότητα μέσω πακέτων (και πάλι), επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη και πάλι στη ζώνη των 930 μονάδων και δημιουργώντας εκ νέου ένα μαξιλάρι ασφαλείας από την στήριξη των 910 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 928,66 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 920,60 μονάδων (-0,33%) και 929,23 μονάδων (+0,62%). Ο τζίρος ανήλθε στα 92 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 41,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 12,2 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,95%, στις 2.324,30 μονάδες, ενώ στο +1,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.252,11 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,80% στις 874,91 μονάδες.

Αν και η αγορά σήμερα είδε τον τραπεζικό κλάδο να επανενεργοποιείται, μετά από αρκετές ημέρες αδράνειας και διόρθωσης, δεν κατάφερε να οδηγηθεί πάνω από τα επίπεδα των 930 μονάδων. Για ακόμη μία φορά έδειξε ότι οι πωλητές βάζουν ένα στοπ στα επίπεδα αυτά, καθώς όπως έχουν επισημάνει αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες οι τεχνικοί αναλυτές, η διάσπαση των 938 μονάδων θα ανοίξει τον δρόμο για τις… 1.000 μονάδες.

Πάντως από την περασμένη εβδομάδα ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να άσκησε πιέσεις στην αγορά, όμως βρέθηκε στο επίκεντρο των προσυμφωνημένων συναλλαγών, κάτι που επαναλήφθηκε και σήμερα. Εκτός από την Εθνική και τη Eurobank που είχαν πρωταγωνιστήσει στις προηγούμενες συνεδριάσεις, σήμερα προστέθηκε και η Alpha Bank, με έξι πακέτα συνολικού τζίρου 5,9 εκατ. ευρώ. Στην Εθνική σήμερα διακινήθηκαν τέσσερα πακέτα, συνολικής αξίας 8,2 εκατ. ευρώ και στην Eurobank πέντε πακέτα συνολικής αξίας 5,2 εκατ. ευρώ.

Και σε αυτήν την έντονη κινητικότητα, η αγορά δεν μπορεί να απαλλαγεί από την αβεβαιότητα που επικρατεί μετά τις τελευταίες κινήσεις προσυμφωνημένων συναλλαγών στις τραπεζικές μετοχές, επιχειρώντας να διαγνώσει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις των funds που επιδίδονται σε αλλαγές θέσεων. Υπενθυμίζεται εδώ ότι τόσο την προηγούμενη εβδομάδα όσο και χθες, υπήρξε καταιγισμός πακέτων που “ταρακούνησαν” την αγορά.

Και όλα αυτά την ώρα που η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα του roadshow στα γραφεία της JP Morgan στo Λονδίνο, όπου βρίσκονται και οι συστημικές τράπεζες το τελευταίο διήμερο. Στο συνέδριο συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη των διοικήσεων κορυφαίων εταιρειών και τραπεζών από την Ελλάδα, τη Ρωσία, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Όπως σημειώνουν πηγές του Capital.gr στο Λονδίνο, οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικοί για το story ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, και αυτό παρά την επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί στους κύκλους των επενδυτών για την επιβράδυνση που θα σημειώσει η οικονομία της ευρωζώνης συνολικά φέτος. Ήδη εδώ και μερικούς μήνες οι αναλυτές έχουν επισημάνει πως η Ελλάδα θα αποτελέσει τη φωτεινή εξαίρεση στην ευρωζώνη το 2020 σημειώνοντας σημαντικά υψηλότερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της περιοχής.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank έκλεισε με άλμα 4,59%, με τις Εθνική, Alpha Bank και Coca Cola να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχαλκο και ΟΛΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Aegean, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα.

Στον αντίποδα, το -1,44% του ΟΤΕ συγκράτησε τον γενικό δείκτη, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Titan, Jumbo, Φουρλής, Μυτιληναίος, Πειραιώς και Ελλάκτωρ. Χωρίς μεταβολή ο Σαράντης.Source link