Ύφεση ώς το 2016 στο «κακό σενάριο» των stress test, λέει ο Γ.Προβόπουλος

Αθήνα

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν δύο ακόμη χρόνια ύφεσης υπό το δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξή του στο Reuters.
Στόχος των τεστ αντοχής που διενεργούνται στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας είναι να διαπιστωθεί αν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μελλοντικά σοκ μετά την ανακεφαλαιοποίηση των 28 δισ. ευρώ που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2013.«Με βάση το βασικό σενάριο, που αποτυπώνει την πρόβλεψή μας και την πρόβλεψη της τρόικας, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014. Υπό το δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη ξεκινάει το 2016, με μικρό αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης μέχρι τότε.» είπε ο κ. Προβόπουλος.
Η κατάσταση εξελίχθηκε πολύ χειρότερα από το δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής για το διάστημα 2011-2012, αλλά ο κ. Προβόπουλος είπε ότι το τελευταίο δυσμενές σενάριο δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως πρόβλεψη των τεστ αντοχής που διενεργούνται στην Εθνική, την Πειραιώς, την Alpha και την Eurobank.
Υπερθεματίζοντας ο επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank Μιχάλης Μασουράκης είπε ότι θα ήταν «σοβαρό λάθος» να εκληφθεί το δυσμενές σενάριο του 2013 ως πρόβλεψη.
«Ήταν σαν το σύμπαν να συνομώτησε για να αναπαράγει το δυσμενές σενάριο της Blackrock (από το 2011)», είπε ο Μασουράκης. «Τα πράγματα δεν θα είναι έτσι αυτή τη φορά» συμπλήρωσε.
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Προβόπουλος δήλωσε «όλο και πιο αισιόδοξος» για το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ελλάδας, με την αναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 να υπόσχεται «θετικές επιπτώσεις στην συνολική εμπιστοσύνη», η οποία με την σειρά της θα ενισχύσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Σε ό,τι αφορά τα αδιάθετα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που πολλοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού τη Ελλάδας από το 2014 και μετά, ο κ. κ. Προβόπουλος τονίζει:
«Είναι επιτακτική ανάγκη τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια που ανέρχονται μεταξύ 8 και 9 δισ. ευρώ να είναι διαθέσιμα ως εργαλείο στήριξης για τον τραπεζικό κλάδο».
Πηγή: In.gr