Aztec Money: Τώρα και δημοπρασίες… τιμολογίων

Η Aztec Μoney επιχειρεί να διασφαλίσει ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με τη διευκόλυνση εξόφλησης νόμιμων εκδιδομένων τιμολογίων, μέσω πλατφόρμας δημοπρασιών. Πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα

Με στόχο την παροχή υπηρεσιών χρηματοδότησης εμπορίου (Trade Finance) ξεκινάει τη δραστηριότητά της στη Ελλάδα η εταιρία Aztec Money, που αποτελεί την εμπορική ονομασία της Aztec Exchange Limited και δραστηριοποιείται ήδη σε 36 εθνικές αγορές.

Η Aztec Money διασφαλίζει την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με τη διευκόλυνση εξόφλησης νόμιμων εκδομένων τιμολογίων, μέσω μιας διεθνούς – καινοτόμας πλατφόρμας δημοπρασιών.

Η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα σε προμηθευτές να θέσουν στην πλατφόρμα δημοπρασιών τα τιμολόγιά τους προς πώληση, με τους όρους που οι ίδιοι επιλέγουν.

Ισχυροί διαχειριστές κεφαλαίων, που έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα της Aztec Money, αναλαμβάνουν να αποπληρώσουν άμεσα τα παραστατικά χωρίς την απαίτηση προσημείωσης περιουσιακών στοιχείων, ή τον καθορισμό ορίων χρηματοδότησης.

Οι αγοραστές των τιμολογίων (investors) είναι αποκλειστικά και μόνο θεσμικοί επενδύτες, όπως για παράδειγμα Hedge Funds, Asset Managers, Private Banks, ή Insurance Companies, ενώ η θεματοφυλακή και εκκαθάριση των πράξεων γίνεται σε όλα τα νομίσματα, μέσω της Deutsche Bank, στις ΗΠΑ.

Η εταιρία Aztec Money διασφαλίζει στις επιχειρήσεις ανεμπόδιστη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου, σε μια εποχή όπου τα προβλήματα ρευστότητας έχουν ενταθεί λόγω της κρίσης. «Κάθε εταιρία, παντού» είναι το σύνθημα που αποτυπώνει τη φιλοσοφία της.

Η πλατφόρμα, η οποία απευθύνεται σε εξαγωγικές επιχειρήσεις προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και σε εταιρείες που συναλλάσσονται στην εγχώρια αγορά, δίνει λύσεις εναλλακτικής χρηματοδότησης, που διαφορποιούνται από τις κλασικές πρακτικές του factoring. Πιο συγκεκριμένα:

1. Ο πωλητής του τιμολογίου, αφού έχει εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα της Aztec Money, επιλέγει τους όρους με τους οποίους θέλει να πουλήσει το τιμολόγιό του.

2. Ανεβάζει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα τιμολόγιά του δίχως πλαφόν στη χρηματοδότηση και δίχως κόστος εγγραφής.

3. Παράλληλα, δημοσιοποιεί την έκπτωση που είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει στους υποψήφιους αγοραστές τιμολογίων, καθώς και το ποσό της προκαταβολής που επιθυμεί να λάβει. Π.χ αν το τιμολόγιο είναι 100.000 ευρώ, ανακοινώνει σε σημείο που είναι ορατό μόνο από τους εν δυνάμει αγοραστές, τι ποσοστό θέλει να λάβει άμεσα (π.χ. 90%) και τι έκπτωση δίνει ανά 30 μέρες πίστωσης.

4. Από την πλευρά της Aztec Money δεν υφίσταται πιστωτικος ελεγχος και πέραν του ελέγχου της νομιμότητας των εγγράφων, δεν ζητούνται εγγυησεις από τον πωλητη του τιμολογιου. Επίσης, δεν υπάρχει αναγωγή στον πωλητη του τιμολογιου σε περιπτωση που δεν πληρωθει το παραστατικό, ενώ κανενα νόμιμο τιμολογιο δεν απορριπτεται.

5. Εφόσον η συναλλαγή ολοκληρωθεί επιτυχώς, η εταιρεία καταβάλλει προμήθεια 1-2% στην Aztec Money, ενώ δεν υπαρχουν μακροχρονιες δεσμευσεις για τον πωλητή του τιμολογίου.

«Η μέθοδος της Aztec Money είναι ο πλέον εύκολος, γρήγορος και ασφαλής δρόμος για να εξασφαλίσει ρευστότητα μια εταιρία. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ενταχθούν στην πλατφόρμα άμεσα και να ξεκινήσουν να πωλούν τα τιμολόγιά τους σε μια ανοικτή δημοπρασία με όσους επιθυμούν να τα αγοράσουν, με τους όρους που κάθε φορά θέτουν οι ίδιοι. Η Aztec Money απλά χρεώνει 1% με 2% προμήθεια αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση που ολοκληρωθεί επιτυχώς η συναλλαγή» τονίζει ο Ευθύμιος Γκαϊτατζής, υπεύθυνος ανάπτυξης της εταιρίας για την Ελλάδα και την Κύπρο και συμπληρώνει: «Η πλατφόρμα της Aztec Money είναι μια παγκόσμια αγορά ανοιχτής πρόσβασης που συνδέει τις επιχειρήσεις με το μη τραπεζικό κεφάλαιο, με στόχο να βρουν χρηματοδότηση χωρίς απαιτήσεις εγγυήσεων, πιστωτικού ελέγχου, μακροχρόνιων δεσμεύσεων. Καθένας προμηθευτής επιλέγει τους όρους με τους οποίους πωλεί το τιμολόγιο του, χωρίς να αντιμετωπίζει το κίνδυνο να απορριφθεί κάποιο απ΄ αυτά».

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές που έχουν επιλέξει την πλατφόρμα της Aztec Money για να επενδύσουν δίνουν έμφαση, κυρίως, στην εταιρία, στο όνομα της οποίας έχει εκδοθεί το τιμολόγιο κι όχι στο ποιος είναι ο προμηθευτής. Διαθέτουν μια σημαντική κεφαλαιακή βάση, που κατευθύνεται στις αγορές τιμολογίων, κάτι που πλέον με άμεσο, καινοτόμο και διαφανή τρόπο το διασφαλίζει η πλατφόρμα της Aztec Money.